Ως ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό κατεστημένο της χώρας ερμηνεύονται τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία που «μισάνοιξαν» τις πύλες της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης στους «αγανακτισμένους».
Ως ηχηρή μήνυμα προς το πολιτικό κατεστημένο της χώρας ερμηνεύονται τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία που «μισάνοιξαν» τις πύλες της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης στους «αγανακτισμένους».
Στη Βαρκελώνη, το ψηφοδέλτιο της ακτιβίστριας κατά των εξώσεων Άντα Κολάου κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω εκείνο του απερχόμενου δημάρχου και συντηρητικού εθνικιστή, Χαβιέρ Τρίας. Η Κολάου εξασφάλισε έντεκα έδρες έναντι δέκα του Τρίας, πέντε των Ciudadanos (κεντροδεξιά) και τεσσάρων του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στη Μαδρίτη, το ψηφοδέλτιο «Μαδρίτη Τώρα» της Μανουέλα Καρμέρα, που περιλαμβάνει κυρίως το Podemos, κατέλαβε τη δεύτερη θέση έπειτα από εκείνο του Λαϊκού Κόμματος (20 δημοτικοί σύμβουλοι έναντι 21), αλλά μπορεί να κυβερνήσει με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (εννέα έδρες), με τους Ciudadanos να καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση (επτά έδρες).
Οι υποστηρικτές της 71χρονης πρώην δικαστικού γιόρτασαν το αποτέλεσμα στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, λίκνο του κινήματος των «αγανακτισμένων» κατά της διαφθοράς και της λιτότητας.
Την ίδια στιγμή κάτοικοι της Βαρκελώνης γιόρταζαν τη νίκη του ψηφοδελτίου της 41χρονης Άντα Κολάου, ηγερίας των "αγανακτισμένων", η οποία υποστηρίχθηκε επίσης από το Podemos. «Η ελπίδα νίκησε, η επιθυμία για αλλαγή κέρδισε την εκστρατεία του φόβου, της παραίτησης», δήλωσε με δάκρυα χαράς στα μάτια.
Καθώς όμως ο δήμαρχος δεν εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία, η Άντα Κολάου θα πρέπει να εκλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο και μπορεί ακόμη και να ανατραπεί από μία συμμαχία αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Στη Μαδρίτη, το PP (Λαϊκό Κόμμα) που παραμένει στην πρώτη θέση αλλά έχει χάσει δέκα δημοτικούς συμβούλους, έχει ακόμη κάποιες ελπίδες.
Στο σύνολο της χώρας, η δεξιά δεν κατέρρευσε, άλλα έχασε αρκετό έδαφος. Συγκεκριμένα έχασε μία περιοχή που περνά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (Εστρεμαδούρα, δυτική Ισπανία), ενώ διατήρησε τα ηνία σε 12 από τις 13 περιοχές στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές, χωρίς όμως να κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία. Οι ψήφοι του PSOE κα των Podemos μαζί ξεπερνούν τις δικές της.
«Τα προσεχή δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα είναι εκείνα του διαλόγου και των συμφωνιών» δήλωσε ο Κάρλος Φλοριάνο», ένας από τους ηγέτες του PP, που φαίνεται να πήρε το μήνυμα.
Ο Πέδρο Σάντσες, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκτίμησε από την πλευρά του πως οι Ισπανοί έδειξαν πως θέλουν μια πιο αριστερή πολιτική δηλώνοντας ότι εναπόκειται στο κίνημά του να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν «προοδευτικές κυβερνήσεις» και μία «βέβαιη αλλαγή».
Οι Podemos, που ιδρύθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 από μία ομάδα καθηγητών Πολιτικών Επιστημών, κέρδισαν την τρίτη θέση σε δώδεκα περιοχές.
Ο άλλος νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός, οι Ciudadanos, κόμμα της κεντροδεξιάς που γεννήθηκε στην Καταλονία, εξέλεξε αντιπροσώπους σε περίπου 1.000 δημοτικά συμβούλια.
Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν το έργο της κυβερνώσας δεξιάς, η οποία ετοιμάζεται για έναν νέο μαραθώνιο εν όψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο