Πολιτική
Κυριακή, 24 Μαΐου 2015 20:07

Αντ. Σαμαράς: «Ναι» σε εθνική συνεννόηση, «όχι» σε λευκή επιταγή

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι το mail Χαρδούβελη, μπροστά σε όσα προτείνει η κυβέρνηση, είναι νοσταλγική ανάμνηση. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μίας μεγάλης εθνικής συνεννόησης για αλλαγή πολιτικής, αλλά είπε «όχι» σε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι το mail Χαρδούβελη, μπροστά σε όσα προτείνει η κυβέρνηση, είναι νοσταλγική ανάμνηση. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μίας μεγάλης εθνικής συνεννόησης για αλλαγή πολιτικής, αλλά είπε «όχι» σε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.

«Η Ν.Δ. δεν έχει το δικαίωμα να δώσει λευκή επιταγή», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την επικείμενη συμφωνία. «Θα μιλήσουμε για τη συμφωνία όταν τη δούμε και αν υπάρξει», επεσήμανε.

«Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να υπάρξει συμφωνία για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, αλλά θέλουμε συμφωνία που να διασώζει την ανάκαμψη, να οδηγεί σε ανάπτυξη, όχι συμφωνία – φοροκαταιγίδα», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι η παράταξή του βλέπει μόνο το συμφέρον της χώρας. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βοήθησαν τη χώρα, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, για να μην τεθεί εκτός Ευρώπης.

Ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι «φτάσαμε να ακούμε από υπουργούς ότι τον Ιούνιο δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ», αναφερόμενος σε δήλωση του κ. Βούτση

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάψει να παραμένει αιχμάλωτος στις ακραίες συνιστώσες του αν δεν θέλει να ταυτίσει το όνομά του με τη μεγαλύτερη καταστροφή της χώρας, όπως είπε. «Αν φοβάται ότι οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία που θα φέρει, μπορεί να προσχωρήσει στη μεγάλη λαϊκή συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής. Η χώρα δεν αντέχει εκλογές ή δημοψήφισμα. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να παραδεχτεί τα ψέματα του και να αλλάξει πολιτική για να μην πάει η χώρα στα βράχια», πρόσθεσε. 

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια, ούτε να πάει σε διπλό νόμισμα. Είμαστε ανοιχτοί για μεγάλη εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής». 

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε ότι στόχος ήταν να πάρει η χώρα 9 δισ. φέτος από τις αγορές, αλλά εκτίμησε ότι η έξοδος σε αυτές είναι πλέον αδύνατη λόγω της ανόδου των επιτοκίων. «Ήμασταν μαζί με Πορτογαλία και Ιρλανδία, αλλά σήμερα εκείνες βάζουν αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογά τους, ενώ εμείς πρέπει να βάλουμε επιτόκιο 30%», συμπλήρωσε.

«Τα είχαμε νοικοκυρέψει όλα και είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε στις αγορές, αλλά τώρα μας πηγαίνουν σε νέο μνημόνιο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η ανάταση διεκόπη γιατί μείναμε μόνο δυόμιση χρόνια στην εξουσία».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα, τα οποία όπως είπε καταρρέουν πλέον, ενώ της καταλόγισε ότι «στράγγιξε τα πάντα με εσωτερική στάση πληρωμών».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποίησεις, τόνισε ότι είχαν αρχίσει να βγαίνουν καρποί, αλλά τώρα τις σταματάει η κυβέρνηση. «Θέλουν φόρους γιατί δημιουργούν ξανά το μεγάλο κράτος που προβλέπει η δικιά τους ιδεολογία, αυτή που στέλνει τον λογαριασμό στον φορολογούμενο», εκτίμησε ενώ παραδέχτηκε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε φόρους, αλλά ήταν προσωρινοί λόγω της κατάστασης.

«Βάλαμε κι εμείς φόρους, αλλά βρήκαμε τη χώρα με 9,5% έλλειμμα και σε ένα χρόνο αρχίσαμε τα πλεονάσματα. Μετά, αρχίσαμε να μειώνουμε τους φόρους», εξήγησε και χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «επικοινωνιακό Βατερλώ» για τη Ν.Δ., τονίζοντας ότι θα μειωνόταν από φέτος και θα αποδιδόταν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Τις πρώτες δικές μας 100 μέρες κάναμε μαραθώνιο για να γίνει η Ελλάδα αξιόπιστη, ο κ. Τσίπρας τις σπατάλησε, λέγοντας άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό», είπε και διαπίστωσε ότι «η φράση διασυρμός είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τα απίθανα που συμβαίνουν σήμερα».

Επιπλέον τόνισε ότι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, ποτέ δεν αγωνιούσαν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Δεν στεκόμαστε απέναντί τους εκδικητικά αλλά η περιπέτεια αυτή πρέπει να τελειώσει. Είμαστε η παράταξη της ευθύνης, η παράταξη που ενώνει», κατέληξε.