Αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να είναι μία και ενιαία, διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εκτιμούν ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία.
Αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να είναι μία και ενιαία, διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το ΔΝΤ έχει πάρει θέση υπέρ της διαγραφής μέρους του χρέους της χώρας ώστε να καταστεί βιώσιμο, ωστόσο τέτοιο θέμα δεν συζητά ούτε η Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο στην κυβέρνηση, συνεχίζουν οι πηγές, υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία.
Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι στα τμήματα που έχει διαπιστωθεί σύγκλιση έχει αρχίσει η συγγραφή του κειμένου. Η βασική εκτίμηση της Αθήνας, σημειώνουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι μπορεί έως το τέλος του μήνα να ολοκληρωθούν τα Brussels Groups και μέσα σε μία – δύο μέρες να διεξαχθεί το Eurogroup.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας εξελίσσεται από το μεσημέρι στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων που υποστηρίζουν οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Απόψε θα διανεμηθεί σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ αναμένεται ότι όλες οι τάσεις , αλλά και μεμονωμένα στελέχη θα καταθέσουν πολλές τροπολογίες.
Μιλώντας στην ΚΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ είναι τριών ταχυτήτων , 7%, 14% και 22%, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση ζητά για το 2015 να είναι κάτω του 1%, το 2016 να είναι 1,5% και να προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1% για το τρέχον έτος. Οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Δραγασάκης.
Ο βουλευτής και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Θανάσης Πετράκος είπε ότι είναι αναγκαία η προετοιμασία του λαού για μια εναλλακτική λύση και εξέφρασε την αντίθεσή του στη θέση για πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Επικριτικός για την διαπραγματευτική στρατηγική ήταν ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι καθυστέρηση πληρωμής δόσης δεν σημαίνει πιστωτικό γεγονός.
Πηγή: ΑΜΠΕ