Κοινωνία
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 16:26

Αμεση αποκατάσταση τριετιών ζητεί η ΓΣΕΕ

Την άμεση αποκατάσταση των τριετιών ως αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης Εργασίας ζητά η ΓΣΕΕ με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη.

του Στέλιου Παπαπέτρου

Την άμεση αποκατάσταση των τριετιών ως αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης Εργασίας ζητά η ΓΣΕΕ με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη.

Στην 10σέλιδη επιστολή της, η ανώτατη συνομοσπονδία εκτιμά ότι με το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, «ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων, για την αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος και δεσμευτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) ως προς όλους τους όρους της, μισθολογικούς και μη».

Ωστόσο, στην επιστολή επισημαίνεται ότι με το σχέδιο νόμου μένουν εκτός νομοθετικής ρύθμισης οι τριετίες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί διαχρονικά μέσω των ΕΓΣΣΕ μέχρι τη νομοθετική επέμβαση που έγινε με την ΠΥΣ 6/2012, με αποτέλεσμα να αφήνονται να ρυθμιστούν από τα μέρη, από μηδενική βάση.

Τα βασικά αιτήματα της ΓΣΕΕ

  1. Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει την άμεση αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως είχε διαμορφωθεί με την ΕΓΣΣΕ του 2010-2012, συμπεριλαμβανομένων και των τριετιών.
  2. Αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και στον χώρο των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που εισάγει με το Σχέδιο Νόμου, πρέπει να ισχύσει και στις ΔΕΚΟ, μέσω της κατάργησης των μνημονιακών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την κατάλυση τους».
  3. Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι «η προστασία της διαιτησίας από το άρθρο 22 του Συντάγματος επιβάλλει να εξαιρείται από το δικαστικό έλεγχο η ουσιαστική κρίση του διαιτητή. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να ελέγχει το δικαστήριο αν ο διαιτητής καλώς ή κακώς επέβαλε μισθολογικές αυξήσεις ή μειώσεις. Η θεωρία και η πάγια νομολογία των δικαστηρίων μας δέχεται ότι η ουσιαστική κρίση του διαιτητή είναι καθεαυτήν ουσιαστικά ανέλεγκτη». Με αυτό το αιτιολογικό η ΓΣΕΕ ζητά να υπάρξει προσθήκη στο σχέδιο νόμου η οποία να αναφέρει ρητά ότι «απαγορεύεται ο δικαστικός έλεγχος της ουσιαστικής κρίσης της διαιτητικής απόφασης».