Διευκρινίσεις αναφορικά με το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι έδωσε σήμερα με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της UEFA ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί.
Διευκρινίσεις αναφορικά με το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι έδωσε σήμερα με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της UEFA ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί.
ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ - Χθεσινά δημοσιεύματα στον Τύπο της ηπείρου μας έκαναν λόγο για «δημοσιονομική χαλάρωση», ενδεχομένως και αλλαγή κάποιων από τα μέτρα που επιβάλλει το financial fair play προκειμένου να διευκολυνθούν οι σύλλογοι, γι΄ αυτό και ο ανώτατος αξιωματούχος θέλησε να δώσει εξηγήσεις.
«Δεν έχουμε αλλάξει προσέγγιση σε σχέση με το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι. Οι σύλλογοι πρέπει να συνεχίσουν να ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Έχουμε ακολουθήσει μια μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων που έλαβαν υπόψη τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων» δήλωσε με σαφήνεια ο Πλατινί.
«Το συμπέρασμα είναι ότι ο καθένας θέλει να παραμείνει το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι. Ο στόχος του δημοσιονομικού fair play παραμένει ο ίδιος, εμείς απλά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από μια περίοδο λιτότητας σε εκείνο στο οποίο μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη» πρόσθεσε.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - Ο πρόεδρος της UEFA υπογράμμισε την επιτυχία της εφαρμογής του οικονομικού fair play κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2015, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία αδειοδότησης των συλλόγων για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατά την περίοδο 2015-2018.
«Το δημοσιονομικό fair play έφερε σημαντική βελτίωση στα οικονομικά των συλλόγων και αξιοπιστία των στο άθλημά μας. Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία οι οικονομικές απώλειες ήταν 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τώρα είναι μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων ευρώ» τόνισε.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι παίρνει εκείνο που ήθελε: να αποκατασταθεί η οικονομική ευημερία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να τεθούν καλύτερες και πιο σταθερές οικονομικές βάσεις» εξήγησε.
ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ - Μια διαδρομή, πάντως, η οποία έχει ακόμη αρκετό δρόμο. «Μιλάμε συνεχώς με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει στις αρχές του 2013, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αδειοδότησης των συλλόγων από τον Ντέιβιντ Γκιλ και σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, με την υποστήριξη της διοίκησης της UEFA» υπογράμμισε ο Γάλλος παράγοντας.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πλατινί βλέπει λαμπρό μέλλον για το Financial Fair Play. «Το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι είναι εδώ για να μείνει. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ο οικονομικός έλεγχος των συλλόγων έμαθε πολλά από αυτή τη διαδικασία και, πλέον, οι αλλαγές στον προτεινόμενο κανονισμό θα πρέπει να εισαχθούν στις επιτυχίες που έχουν ήδη επιτευχθεί για να προσαρμοστούν στις οικονομικές συνθήκες, οι οποίες άλλαξαν και βελτιώθηκαν» είπε.
«Ο τελικός στόχος παραμένει ίδιος: να παρέχει ένα περιβάλλον κανόνων που στηρίζουν τις ομάδες για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξή τους με παράλληλη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας» συμπλήρωσε.