Περιβάλλον
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 12:47

Συστηματική παράνομη κινεζική αλιεία στην Αφρική

Κινεζικές εταιρείες αλιεύουν παράνομα στα ανοιχτά των ακτών της δυτικής Αφρικής, ενώ στέλνουν συστηματικά εσκεμμένα ανακριβή δεδομένα τοποθεσίας, καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Κινεζικές εταιρείες αλιεύουν παράνομα στα ανοιχτά των ακτών της δυτικής Αφρικής, ενώ στέλνουν συστηματικά εσκεμμένα ανακριβή δεδομένα τοποθεσίας, καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών με κινεζική σημαία ή ιδιοκτησία που δρουν στην Αφρική έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, από μόλις 13 το 1985 στα 462 το 2013, αναφέρει η ανακοίνωση της Greenpeace.

Η ίδια οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει 114 περιπτώσεις παράνομης αλιείας τα τελευταία χρόνια στα νερά ανοιχτά των Γκάμπια, Γουινέα, Γουινέα-Μπισσάου, Μαυριτανίας, Σενεγάλης και Σιέρρα Λεόνε. Τα σκάφη λειτουργούσαν κυρίως χωρίς άδεια είτε σε απαγορευμένες περιοχές.

Από τις 114 υποθέσεις, περίπου οι 60 αφορούσαν σκάφη της κρατικής κινεζικής εταιρείας CNFC, η οποία έχει αντικείμενο την ανάπτυξη της αλιείας σε απομακρυσμένα ύδατα.

«Ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξαλείφει ορισμένες από τις πιο καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές στα δικά της ύδατα, τα κενά στις υπάρχουσες πολιτικές οδηγούν σε άνισες καταστάσεις στην Αφρική», δήλωσε ο Άχμεντ Ντιαμέ, εκπρόσωπος της ένα Greenpeace Αφρικής.

Σύμφωνα με την Greenpeace, τα περισσότερα κινεζικά σκάφη που παρατηρήθηκαν εξέπεμπαν εσκεμμένα ανακριβή δεδομένα τοποθεσίας που αντιστοιχούσαν στον Κόλπο του Μεξικό ή ακόμα και σε συντεταγμένες ξηράς.

Εξάλλου, 44 από τα 59 σκάφη της CNFC στη δυτική Αφρική δήλωσαν χαμηλότερη ολική χωρητικότητα, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες να αποφεύγουν έξοδα αδειών και υποδηλώνει ότι ίσως δραστηριοποιούνταν σε απαγορευμένες περιοχές.

Οι αλιευτικοί πόροι αποτελούν αιτία συγκρούσεων και εδαφικών διεκδικήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία αξιώνει το Πεκίνο σχεδόν στο σύνολό της, παρά τις αντιδράσεις από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.