Κόσμος
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 18:21

Αυτόχειρες Κινέζες

280.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Κίνα. Από αυτούς, οι 150.000 είναι γυναίκες. Η χώρα είναι μια από τις ελάχιστες όπου οι αυτοκτονίες των γυναικών είναι περισσότερες από εκείνες των ανδρών. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αιτία θανάτου στην Κίνα και για την πρώτη ανάμεσα στους νέους 15 ως 34 ετών που ζουν στην επαρχία.

Ποτέ μέχρι σήμερα η κινεζική κυβέρνηση δεν είχε δώσει σημασία σε αυτό το πρόβλημα και μόλις πρόσφατα άρχισε να ασχολείται με τα αίτια που οδηγούν δύο εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας (από τους οποίους το 1,5 εκατομμύριο είναι γυναίκες).

Ενας από τους λόγους, σημειώνει η «Εl Pais», είναι ότι η αυτοκτονία ήταν πάντα βαθειά ριζωμένη στην κουλτούρα και στις αξίες της χώρας. Δεν υπάρχει κάποιο κοινωνικό ή θρησκευτικό ταμπού που να την απαγορεύει.

Μεγαλύτερο ρόλο στις αυτοκτονίες των γυναικών, κυρίως στην επαρχία, έχει παίξει η πολιτική του ενός παιδιού. Ενώ η γυναίκα της πόλης έχει αποδεχθεί αυτόν τον περιορισμό προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή της και να αυξηθούν τα έσοδά της, στην επαρχία τα παιδιά (και συγκεκριμένα οι γιοι) συμβάλλουν στην οικογενειακή οικονομία και αποτελούν το θεμέλιο της οικογένειας.

Στην επαρχία, τα ζευγάρια μπορούν να ζητήσουν άδεια για ένα δεύτερο παιδί όταν το πρώτο είναι κορίτσι και οι τοπικοί αξιωματούχοι αποφασίζουν ανάλογα με τις περιφερειακές ποσοστώσεις. Οι αμβλώσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αυτοκτονίες. Εχει αποδειχθεί ότι ύστερα από μια άβλωση, η γυναίκα παρουσιάζει τάσεις αυτοκτονίας.

Από την άλλη πλευρά, στο επαρχιακό περιβάλλον της Κίνας οι γάμοι εξακολουθούν να κανονίζονται από τις οικογένειες και η γυναίκα πρέπει να υπακούει πρώτα στον πατέρα της κι έπειτα στον σύζυγό της και στην πεθερά της. Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές, το 40% των παντρεμένων γυναικών υφίστανται κάποια μορφή βίας από τους συζύγους τους. Αν προστεθούν σε αυτά το μικρό ποσοστό των εγγραμμάτων γυναικών, η έλλειψη ευκαιριών και η απουσία αυτοεκτίμησης, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι αυτοκτονίες είναι τόσο πολλές στην κινεζική επαρχία.

Πηγές: El Pais, ΑΠΕ