Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τα οποία είχαν κατασχέσει στην οικία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ τη 2α Μαϊου του 2011 στην οποία σκοτώθηκε ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.
Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τα οποία είχαν κατασχέσει στην οικία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ τη 2α Μαϊου του 2011 στην οποία σκοτώθηκε ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.
Περίπου 100 έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και τα οποία επέλεξαν και μετέφρασαν οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, ρίχνουν φως στην πνευματική κατάσταση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, τη στρατηγική του αλλά και τη μεγάλη προσοχή που έδινε στη δημόσια εικόνα του δικτύου του.
Κλεισμένος στο κτιριακό του συγκρότημα του Αμποταμπάντ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ικέτευε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον της Αμερικής, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.
«Η προτεραιότητα μας πρέπει να είναι να σκοτώσουμε και να πολεμήσουμε τους Αμερικανούς και τους εκπροσώπους τους» έγραψε ο Μπιν Λάντεν σε ένα εκ των εγγράφων.
Ανησυχούσε για την ασφάλειά του
Σε επιστολές που παρατίθενται, σχέδια, υπομνήματα, σημειώματα, οδηγίες καταγράφονται οι ανησυχίες του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αμερικανικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των στελεχών του, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να τους ζητάει να μην επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του μήπως εντοπίσει ηλεκτρονικά τσιπ κρυμμένα στα ρούχα μιας από τις συζύγους του.
Ο ίδιος ανησυχούσε επιπλέον για την ανανέωση του δυναμικού της οργάνωσης και αναζητούσε τρόπους προκειμένου ο γιος του Χάμζα, ο πιθανότερος διάδοχός του σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, να μπορέσει να μεταβεί στο Αμποταμπάντ.
Το 2010 ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα έδινε οδηγίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν εκείνη την εποχή για την τύχη των Γάλλων που είχαν απαχθεί από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) ή άλλων δύο δημοσιογράφων από τη Γαλλία που είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν.
Και στις δύο περιπτώσεις, επέμενε στην αναγκαιότητα οι απαγωγείς να αποσπάσουν από τη Γαλλία μία δέσμευση ότι τα στρατεύματά της θα αποσύρονταν από το Αφγανιστάν, αλλά και να τους πληρώσουν λύτρα στην περίπτωση των ομήρων στο Μαγκρέμπ.
Επιθέσεις στις ΗΠΑ και εσωτερικές συγκρούσεις
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φέρεται να εκφράζει την εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα πρέπει να οργανώσει θεαματικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρόμοιες με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι ωστόσο εναντίον των κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή.
Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να «επιτεθούμε στην Αμερική προκειμένου να την αναγκάσουμε να χαλαρώσει» τον κλοιό της από τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και να «αφήσει ήσυχους τους μουσουλμάνους», πρόσθετε ο ίδιος.
Ο Μπιν Λάντεν δεν έπεισε ωστόσο, καθώς μετά τον θάνατό του η Αλ Κάιντα καλεί σε επιθέσεις τύπου «μοναχικού λύκου» και τάσσεται υπέρ του «ατομικού τζιχάντ».
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιθυμούσε μάλιστα να "τιμήσει" τη δέκατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2011 με θεαματικό τρόπο και με μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.
Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα ανησυχούσε ωστόσο ότι «η διχόνοια εντός του κινήματος των τζιχαντιστών θα επισύρει την απώλειά του», υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών Πληροφοριών, ενώ σχολίαζε τα έγγραφα υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, η οποία εξελίχθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υπήρξε εστία διχασμού στο κίνημα των εξτρεμιστών.
Το 2007 Ιρακινοί τζιχαντιστές είχαν γράψει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν προκειμένου να καταγγείλουν τις φονικές ενέργειες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τις «σκάνδαλα που διαπράττονται στο όνομά σας».