Πολιτιστικά
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 20:26

Σπάνια νέα εκθέματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Δύο νέα εκθέματα, μεγάλης μουσειολογικής αξίας, απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

Δύο νέα εκθέματα, μεγάλης μουσειολογικής αξίας, απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

Πρόκειται για δύο πουλιά, τα οποία δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια και που θα μπορούν πλέον να τα δουν οι επισκέπτες του Μουσείου. Είναι μοναδικά είδη, τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλα Μουσεία στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν σε ελάχιστα ευρωπαϊκά.

Το πρώτο είναι το Μεταναστευτικό Περιστέρι (Ectopistes migratorius - Passenger Pigeon) και ήταν είδος περιστεριού της Βόρειας Αμερικής, ίσως το πολυπληθέστερο πουλί του κόσμου. Ο πληθυσμός του έφθανε τα 3 - 5 δισεκατομμύρια πουλιά, ο οποίος δυστυχώς αποδεκατίστηκε σταδιακά, από την αποψίλωση των δασών και το μαζικό κυνήγι, ιδιαίτερα το διάστημα 1870 - 1900. Το τελευταίο περιστέρι, ένα θηλυκό με το όνομα «Μάρθα», πέθανε στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι το 1914.

Το δεύτερο, είναι η Τουρλίδα της Αλάσκας (Possibly Extinct species), που σήμερα θεωρείται εξαφανισμένο είδος. Ήταν κάποτε πολυάριθμο είδος αλλά υπολογίζεται ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, σχεδόν δύο εκατομμύρια πουλιά θηρεύονταν κάθε χρόνο. Η τελευταία παρατήρηση έγινε στην Αργεντινή το 1939, ενώ ένα κοπάδι από 23 πουλιά καταγράφηκε στο Τέξας το 1981. Αυτή θεωρείται και η τελευταία έγκυρη καταγραφή του είδους.

Ο διευθυντής του Μουσείου κ. Πάλλας, αναφερόμενος στα νέα αποκτήματα, είπε ότι η εξαφάνιση των πουλιών αυτών αναδεικνύει, μεταξύ των άλλων, την ανάγκη προστασίας των ειδών και θέτει επί τάπητος τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και να ενταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να προστατευτεί η πανίδα και η χλωρίδα κάθε περιοχής.

naftemporiki.gr