Πολιτική
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 09:19

Σύγχυση στην Αθήνα για συμφωνία και ΦΠΑ

Συνεδριάζει σήμερα το Brussels group στις Βρυξέλλες, στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση από την περασμένη Παρασκευή, με τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων να έχουν «γράψει πολλά χιλιόμετρα» διαβουλεύσεων τις τελευταίες ώρες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεδριάζει σήμερα το Brussels group στις Βρυξέλλες, στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση από την περασμένη Παρασκευή, με τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων να έχουν «γράψει πολλά χιλιόμετρα» διαβουλεύσεων τις τελευταίες ώρες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, κανείς πλέον ούτε στην ελληνική πλευρά ούτε στους θεσμούς, επιδιώκει κάτι λιγότερο από ένα κείμενο συμφωνίας με δεδομένο το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Χθες προκλήθηκε σύγχυση αναφορικά με τους στόχους της Αθήνας, αφού μετά την πεντάωρη συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό, του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος μίλησαν ευθέως για «μία συμφωνία, αλλά σε δύο φάσεις». Διατύπωση που λίγες ώρες μετά έσπευσαν να διαψεύσουν πηγές του Μαξίμου κάνοντας λόγο για «ενιαία συμφωνία», όπως «έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο pρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές θύμισαν την αναφορά του πρωθυπουργού στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ την περασμένη Δευτέρα ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Η σπουδή του Μαξίμου να «αποδημήσει» την αναφορά σε «συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης», οφείλεται σε δύο λόγους, όπως έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητικός βουλευτής:

Πρώτον στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνοδευτούν από μια χρηματοδοτική ανάσα που θα λύσει το πρόβλημα για μερικές εβδομάδες. Μόνο ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας που θα πληροί τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΣΕΒ μπορεί να περάσουν από την Κ.Ο.».

Δεύτερον στο γεγονός ότι και η άλλη πλευρά και ειδικά οι «σκληροί» του Βερολίνου έχουν μιλήσει για συνολική συμφωνία.       

Σύγχυση προκλήθηκε και από την πληροφορία, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. ότι οι δανειστές αντιδρούν στους συντελεστές ΦΠΑ που προτείνει η Αθήνα και συγκεκριμένα στην έκπτωση 3% για το «πλαστικό χρήμα».

Την είδηση έσπευσε να διαψεύσει ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτηση στο Twitter. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε την πληροφορία στην «τρόικα εσωτερικού» που όπως έγραψε «απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ». «Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο υπουργός, ενώ νωρίτερα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η Αθήνα έχει εναλλακτικές προτάσεις στο οπλοστάσιό της.

Τέλος, κρίσιμη αναμένεται να είναι σήμερα και η εβδομαδιαία συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ, με τους Financial Times να σημειώνουν ότι τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα συζητήσουν την πιθανότητα σκλήρυνσης της στάσης σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας (collaterals) των ελληνικών τραπεζών και «είναι πιθανό τα 2/3 των μελών του δ.σ. να υποστηρίξουν αυτήν την κίνηση στην ψηφοφορία της Τετάρτης».