Κόσμος
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 12:23

Κατάρ και ΗΑΕ αποφάσισαν τη μείωση του χρέους του Ιράκ

Την πρόθεσή τους να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των επτά δισ. δολαρίων που τους οφείλει το Ιράκ, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών και του αμερικανού απεσταλμένου Tζέιμς Μπέικερ.

Το χρέος του Ιράκ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φθάνει τα τρία δισ. δολάρια ενώ το χρέος προς το Κατάρ αγγίζει τα τέσσερα δισ. δολάρια.

Αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του ότι η διαγραφή του χρέους του Ιράκ «θα δώσει στον ιρακινό λαό μια ευκαιρία να οικοδομήσει μια ελεύθερη και ευημερούσα χώρα».

Η ανακοίνωση των δύο κρατών του Περσικού αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον αμερικανό απεσταλμένο Τζ. Μπέικερ, ο οποίος ηγείται των αμερικανικών προσπαθειών ώστε να πειστούν οι πιστωτές του Ιράκ για την ανάγκη διαγραφής των χρεών του. Το συνολικό χρέος του Ιράκ φθάνει τα 120 δισ. δολάρια. Ο κ. Μπέικερ έχει ήδη εξασφαλίσει ανάλογες μειώσεις του ιρακινού χρέους από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ τώρα ελπίζουν ότι η απόφαση του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα οδηγήσει σε ανάλογες κινήσεις και τα άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου.