Πολιτική
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 17:27

Αντίδραση Α. Αλαβάνου στην πρόταση Παπανδρέου για την ανεργία των νέων

Σε πλήρη σύγκρουση με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται η πρόταση Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της ανεργία των νέων, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Αλαβάνου έχει ως εξής: «Προκαλεί έκπληξη η πρόταση του μελλοντικού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για ανασφάλιστη εργασία των νέων. Πέρα από άλλα, η πρόταση αυτή έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μάλιστα δεν είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστικός».

«Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε οι νέοι εργαζόμενοι να καλύπτονται από ασφάλεια μόνο για ‘εργατικό ατύχημα’. Το άρθρο 34, παραγ.1 του Χάρτη προβλέπει: “Η Ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα πρόσβασης στις παροχές κοινωνικής ασφάλειας και στις κοινωνικές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν προστασία σε περιπτώσεις όπως η μητρότητα, η ασθένεια, το εργατικό ατύχημα, η εξάρτηση ή το γήρας καθώς και σε περίπτωση απώλειας της απασχόλησης” και συνεχίζει στην παραγ.2: “Κάθε πρόσωπο που διαμένει και διακινείται νομίμως εντός της Ένωσης έχει δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής ασφάλειας και στα κοινωνικά πλεονεκτήματα”.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει διαβάσει το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, δεδομένου ότι ενσωματώθηκε στο Σχέδιο Συντάγματος κατά τη Διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας από τη Συνταγματική Συνέλευση, της οποίας ήταν και ο ίδιος μέλος και το οποίο φέρει και την δική του υπογραφή», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Αλαβάνος.