Πολιτική
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2004 14:20

Κ.Καραμανλής: Να πάρει θέση ο κ. Παπανδρέου για το «μπαράζ» νομοσχεδίων στη Βουλή

Να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα στη Βουλή κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Αναφερόμενος στο «εκλογικό νομοσχέδιο» ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να σιωπά, όταν η κυβέρνηση καταθέτει «μπαράζ» νομοσχεδίων με σαφή προεκλογική σκοπιμότητα.

«Προσβάλει το Κοινοβούλιο και προκαλεί τους πολίτες η περίεργη σιωπή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Η κυβέρνηση «φεύγει και σπεύδει να κλείσει λογαριασμούς» και «επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να βολέψει καταστάσεις, να φορτώσει από το παράθυρο ανθρώπους της στο κράτος και για να αναθέσει λίγες ακόμα δουλειές», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε μάλιστα, για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει να τροποποιήσει τη διάταξη του εκλογικού νόμου που προβλέπει «λίστα» αντί «σταυρού» στην περίπτωση που ξαναγίνουν εκλογές εντός 12 μηνών, και να παρατείνει αυτό το διάστημα στους 18 μήνες.

«Την απάντηση -είπε ο κ. Καραμανλής- την έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ¶κης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε τη ‘βέβαιη’ ήττα του ΠΑΣΟΚ στις 7 Μαρτίου και νέες εκλογές το 2005». «Αυτό καταδεικνύει τη διαφορά μας, καθώς και τη δική μας συναίσθηση ευθύνης», τόνισε ο κ. Καραμανλής, και δήλωσε: «Εμείς δεν πολιτευόμαστε με δεύτερες σκέψεις».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι τα πολλά νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, αντιφατικότητα ρυθμίσεων, προεκλογική σκοπιμότητα, ενώ δεν εκφράζουν πολιτική γραμμή και είναι αδύνατο να ψηφιστούν στο διάστημα που απομένει έως τις εκλογές.

Έκανε επίσης λόγο για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, στήριξη μικρών και μεγάλων συμφερόντων ενώ έθεσε ευθέως το ερώτημα εάν έγινε ή όχι προσπάθεια (με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Κεφαλαιαγοράς) να παραγράψει ευθύνες και ενοχές για το «έγκλημα» -όπως είπε- στο ΧΑΑ. «Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον κώδικα της κεφαλαιαγοράς ως δούρειο ίππο για να αποποινικοποιήσει τις πράξεις κατάχρησης πληροφοριών και χειραγώγησης της αγοράς», είπε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι το «έγκλημα δεν παραγράφεται».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τη διαφθορά και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, επισήμανε ότι «δεν καταργήθηκε κανένας νόμος που τροφοδοτεί τη διαπλοκή», κάτι που θα πράξει η ΝΔ ευθύς αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, για τον εκλογικό νόμο είπε ότι «είναι αυτονόητο να μη τον συζητάμε σε προεκλογική περίοδο» και ότι οι σημαντικότερες διατάξεις του για διπλές κάλπες, διπλή λίστα, και διάσπαση περιφερειών έχουν αποσυρθεί εξ αιτίας διαμαχών εντός του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή ΑΠΕ