Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, με την ελληνική αντιπροσωπεία να μεταβαίνει αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες για διά ζώσης συνομιλίες. Τι λένε στην κυβέρνηση για τη στάση εταίρων και δανειστών.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, με την ελληνική αντιπροσωπεία να μεταβαίνει αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες για διά ζώσης συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά σημεία, με το ύψος του δημοσιονομικού κενού να παραμένει ακόμη ένα από τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, ενώ και στην αύξηση του κατώτατου μισθού το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αυτή τη στιγμή στην πλευρά των δανειστών υπάρχουν δύο γραμμές: ο σκληρός πυρήνας (Σόιμπλε, ΔΝΤ και αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες), ο οποίος μοιάζει να περιμένει ένα ελληνικό επεισόδιο default, ώστε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση είτε σε πτώση είτε σε μια «ταπεινωτική συμφωνία» και η άλλη πλευρά (Γιούνκερ, Ντέισλεμπλουμ, Ντράγκι), η οποία θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το ελληνικό default και δέχεται την τμηματική, μέτρο – μέτρο, step by step, εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.
Στην ελληνική κυβέρνηση ενδεικτική ήταν η χθεσινή διαρροή κυβερνητικών πηγών ότι «κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη», ενώ σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, σημείωσε ότι «ειδικά αυτή την ώρα δεν βοηθούν καθόλου ορισμένοι κύκλοι από την Γερμανία, όχι όμως γύρω από την καγκελαρία, που επαναφέρουν και διακινούν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις από την Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε την ύπαρξη «σχεδίου Β» για τον περιορισμό της διάχυσης από μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου επικαλούμενος «προφανείς λόγους».
Μάλιστα ο κ. Ράις, για πρώτη φορά έθεσε ως προϋπόθεση μιας συμφωνίας και το θέμα της διευθέτησης του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους, εκτός από τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία» και ότι «καιρός είναι να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια».