Στην ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης να δώσουν αγώνα ενάντια στον οικονομικό επεκτατισμό, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου, των ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κρατών, την ανάπτυξη της φιλίας και συνεργασίας, στάθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, σε εκδήλωση με αφορμή την 70ή επέτειο της νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης να δώσουν αγώνα ενάντια στον οικονομικό επεκτατισμό, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου, των ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κρατών, την ανάπτυξη της φιλίας και συνεργασίας, στάθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, σε εκδήλωση με αφορμή την 70ή επέτειο της νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πραγματοποιώντας την εναρκτήρια ομιλία στη Συνάντηση Διαλόγου, που συνδιοργάνωσαν ο Ελληνο-ρωσικός Σύνδεσμος και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Χουντής έκανε λόγο για το τέλος ενός σκληρού πολέμου αποτέλεσμα ιδεολογικού και πολιτικού εκτροχιασμού από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης.
Σε αυτό το πνεύμα, τόνισε ότι το μήνυμα της νίκης των αντιφασιστικών δυνάμεων πρέπει να γίνεται κατευθυντήρια γραμμή σήμερα στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται θέματα της Ε.Ε., αλλά και των σχέσεων της Ε.Ε. με την περιφέρειά της και πολύ περισσότερο με τη Ρωσία.
Σε συνοπτική ιστορική του αναδρομή ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ελληνικός λαός όσο και ο ρώσικος ίσως πλήρωσαν περισσότερο από κάθε άλλο λαό στην Ευρώπη σε ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές.
Στο σημείο αυτό εστίασε στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, που χαρακτήρισε ανοικτή πληγή - απόρροια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη να κλείσει αυτή η πληγή ώστε «να προλάβουμε να μην έχουμε ξανά τέτοιο κακό, τέτοια συμφορά».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επέτειο των 65 ετών, από τότε που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέν Σούμαν κατέθεσε την πρόταση, εμπνευσμένη από τον Ζαν Μονέ, για την ανάγκη στενότερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. «Ήταν η απαρχή της συνειδητοποίησης ότι οι εθνικοί, οικονομικοί, κρατικοί ανταγωνισμοί στην ήπειρό μας οδηγούν σε καταστροφή και είναι εις βάρος των ευρωπαϊκών λαών» τόνισε.
Ωστόσο, επισήμανε ότι «η επέτειος των 65 χρόνων και η Ημέρα της Ευρώπης πέρασε σχετικά αθόρυβα, επειδή η Ενωμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της.
Αφού εξήγησε ότι η σημερινή Ευρώπη έχει αδυναμία να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα, σημείωσε ότι αν εγκαίρως δεν βλέπεις τα προβλήματα, αν εγκαίρως δεν διορθώνεις αδυναμίες και αδικίες, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, στις σχέσεις των χωρών, θα οδηγηθείς σε φαινόμενα έξαρσης εθνικισμού και φασισμού.
Σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε με έμφαση ότι είναι η αποκατάσταση της φωνής της χώρας και η ισότιμη παρουσία της στην Ε.Ε., αλλά με τους όρους και τα δικαιώματα που μας δίνουν οι Συνθήκες και τα προαπαιτούμενα της ισοτιμίας της χώρας. «Θέλουμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις άλλες δυνάμεις με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά και τα ευρωπαϊκά, όπως εμείς τα εννοούμε», τόνισε.
Η εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας είναι πολυδιάστατη, είπε, και ιδιαίτερα σημαντική. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέχουσα βαρύτητα έδωσε και στη συνεργασία της χώρας με άλλους λαούς και ηπείρους, διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, συνασπισμούς χωρών και αναδυομένων οικονομιών, όπως οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).
Ειδική μνεία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας και σημείωσε ότι οι δύο λαοί συνδέονται ιστορικά και πολιτιστικά. Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε, οι επαφές των δύο κυβερνήσεων, το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν, η εκφρασμένη δημόσια αμοιβαία βούληση για στενές εμπορικές, οικονομικές, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, σχέσεις, αποτελούν την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος διμερών σχέσεων που θα θέσουν τη βάση για την όσο το δυνατό στενότερη συνεργασία των δύο κρατών, των δύο λαών.
Πηγή: ΑΜΠΕ