Κόσμος
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004 08:29

Σήμερα η συζήτηση μεταξύ Ερντογάν-στρατηγών για το Κυπριακό

Το Κυπριακό θα συζητήσει σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή του με την πανίσχυση ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που γίνεται μίαν ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου.

«Στις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει νέα προσέγγιση, σε συντονισμό με την (τουρκοκυπριακή) κυβέρνηση, με στόχο την επανάληψη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας.

«Εχουμε στενή συνεργασία και διαβουλεύσεις με τις στρατιωτικές αρχές. Εχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση στις προσπάθειες που γίνονται για να αναπτυχθεί μία κοινή στάση», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ένα παράθυρο για την επίτευξη λύσης πριν από τον Μάϊο», ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος της Ε.Ε. που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε άρθρο του στους Financial Times.

Ο Φερχόιγκεν στο άρθρο του αναφέρει ότι το άνοιγμα των λεγόμενων συνόρων στην Κύπρο, πέρυσι, απέδειξε πως ''οι Κύπροι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί».

Ο επίτροπος της Ε.Ε. επισημαίνει μάλιστα ότι μία λύση του Κυπριακού «θα δώσει ώθηση για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί το Σαββατοκύριακο με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.