Κόσμος
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004 11:44

Έκκληση Ανάν στη διεθνή κοινότητα για την ανάπτυξη

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει το ζήτημα της ανάπτυξης λόγω της ιρακινής κρίσης και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, απηύθυνε σήμερα από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών προανήγγειλε επίσης, τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη, τον προσεχή Ιούνιο.

«Είναι ώρα να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη» τόνισε ο κ. Ανάν. «Αν αγνοηθεί το θέμα της ανάπτυξης ο κόσμος μπορεί να συρθεί σε έναν άγριο ανταγωνισμό, βασισμένο στο νόμο της ζούγκλας» προειδοποίησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

«Η φτώχεια, οι ανισότητες και η περιθωριοποίηση έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο επίπεδο», επισήμανε ο κ. Ανάν, προσθέτοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια «ο πόλεμος στο Ιράκ και άλλα γεγονότα έχουν αποσπάσει σε επικίνδυνο βαθμό την προσοχή μας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τέλος τη λύπη του για «τη μείωση των επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες περιοχές τις οποίες έχουν όλο και μεγαλύτερη ανάγκη».