Κοινωνία
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 09:20

Στις κάλπες οι φοιτητές

Στις 7 το πρωί άνοιξαν στα πανεπιστήμια της χώρας οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.

Στις 7 το πρωί άνοιξαν στα πανεπιστήμια της χώρας οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις δεν θα συμφωνήσουν στην έκδοση κοινών αποτελεσμάτων.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ), η οποία στις περσινές εκλογές για 28η χρονιά, είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αναφερόμενη στις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισήμανε ότι αυτές δεν ασχολούνται με βασικά ζητήματα, όπως είναι αυτό της χρηματοδότησης των σχολών, η εστίαση και η στέγαση των φοιτητών και παράλληλα, τόνισε, την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης για τα θέματα παιδείας, έτσι ώστε να υπάρξει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, με ορίζοντα δεκαετίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η παράταξη, ο γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ Αποστόλης Μπακόλας, υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος και την προώθηση μιας νέας ΕΦΕΕ, ενός εθνικού συμβουλίου φοιτητών, το οποίο θα προωθεί τα συμφέροντά τους.

Από την πλευρά της η ΠΚΣ (ΚΚΕ), η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, ανέφερε πως στόχος είναι την επόμενη μέρα των εκλογών οι φοιτητές «να έχουν αγωνιστικούς συλλόγους, που θα διεκδικούν φοίτηση χωρίς εμπόδια (σ.σ. σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα), τα οποία προκαλούνται από τις πολιτικές που ακολουθούνται». Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την ΠΚΣ, αυτό συνεχίζει και υλοποιεί την ίδια πολιτική.

Για την ΠΑΣΠ, «στόχος είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα διαχρονικά, ζητήματα νοοτροπίας, που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση», όπως «η ασυνέπεια ορισμένων καθηγητών, η αξιολόγηση των καθηγητών, αλλά και η διαφάνεια των οικονομικών των πανεπιστημίων».

Για την παράταξη ΑΡΕΝ, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, το σημαντικότερο είναι να υπάρξει την επομένη των εκλογών, δυναμική παρουσία της Αριστεράς στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε «να υπερασπίζεται και να διευρύνει τα δικαιώματα των φοιτητών» όπως ανέφερε εκπρόσωπος της παράταξης.

Από την πλευρά των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), βασικό αίτημα όπως είπε στο ΑΜΠΕ μέλος του δικτύου ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ της Νομικής σχολής, είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, καθώς επίσης και «η επανακατοχύρωση - θεσμική και πραγματική - του ασύλου».

Πηγή: ΑΜΠΕ