Το Σικάγο επελέγη για να κατασκευαστεί εκεί η προεδρική βιβλιοθήκη του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα αρχεία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017.
Το Σικάγο επελέγη για να κατασκευαστεί εκεί η προεδρική βιβλιοθήκη του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα αρχεία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017.
Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα επιβεβαίωσαν την επιλογή του Σικάγου, την οποία είχαν αποκαλύψει οι τοπικές εφημερίδες στις αρχές Μαΐου, με βίντεο το οποίο μεταδόθηκε από το Ίδρυμα Ομπάμα. Οι άλλες πόλεις που το ανταγωνίζονταν ήταν η Νέα Υόρκη και η Χονολουλού.
«Ανδρώθηκα πραγματικά όταν εγκαταστάθηκα στο Σικάγο», εξήγησε ο κ. Ομπάμα. «Εκεί ήταν που βρήκα ένα είδος ιδεαλισμού, εκεί γνώρισα την γυναίκα μου, εκεί γεννήθηκαν τα παιδιά μου», σημείωσε.
«Με μια βιβλιοθήκη και ένα ίδρυμα στο νότιο Σικάγο, όχι μόνον θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε αλλαγές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και θα προσελκύσουμε όλον τον κόσμο στο Σικάγο», πρόσθεσε αναφερόμενος στην περιοχή αυτή στην οποία το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, η προεδρική βιβλιοθήκη θα μπορούσε να προσελκύει περίπου 800.000 επισκέπτες ετησίως και να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό κινητήρα για την πόλη στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την νίκη του το 2008.
Η παράδοση των βιβλιοθηκών των Αμερικανών προέδρων ξεκίνησε από τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ (στον Λευκό Οίκο από το 1933 ως το 1945), ο οποίος ήθελε να συγκεντρώσει και να καταστήσει προσβάσιμα όλα τα αρχεία του σε ένα μόνο μέρος ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διασκορπιστούν ή να εξαφανιστούν.
Οι βιβλιοθήκες αυτές, οι οποίες απαρτίζονται εν γένει από μια βιβλιοθήκη με την αυστηρή έννοια του όρου και ένα μουσείο, ανέρχονται σε 13. Αυτή του Λίντον Τζόνσον βρίσκεται στο Ώστιν του Τέξας, η βιβλιοθήκη του Ρόναλντ Ρίγκαν στο Σίμι Βάλεϊ της Καλιφόρνια και αυτή του Μπιλ Κλίντον στο Λίτλ Ροκ του Αρκάνσας. Η τελευταία στην σειρά, το κέντρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2013 στο Ντάλας του Τέξας.
Η γενική αρχή που διέπει την χρηματοδότησή τους ορίζεται από έναν νόμο του 1955. Την κατασκευή τους πληρώνουν δωρητές και το ομοσπονδιακό κράτος αναλαμβάνει στην συνέχεια μέρος του κόστους λειτουργίας τους.
Το Ίδρυμα Ομπάμα δεσμεύτηκε για λόγους διαφάνειας να δημοσιοποιήσει όλες τις δωρεές που ξεπερνούν τα 200 δολάρια και να μην αποδεχθεί αυτές που προέρχονται από το εξωτερικό.