Πολιτική
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 12:48

Γ. Σακελλαρίδης: Στόχος μας στο Eurogroup η πιστοποίηση της προόδου

Την πιστοποίηση της «σημαντικής προόδου» που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ως στόχο της κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup. Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, αντιθέτως πιστεύει ότι η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχός της σε αυτήν τη διαδικασία». 

Την πιστοποίηση της «σημαντικής προόδου» που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ως στόχο της κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup.

Για το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης να μην είναι τα επιθυμητά, είπε ότι δεν υπάρχει plan b «από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και σήμερα δεν τελειώνει τίποτα».

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως «δεν συμφέρει κανέναν η κωλυσιεργία» και πως όσο το συντομότερο επέλεθει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία τόσο το καλύτερο θα είναι για όλες τις πλευρές.

Ερωτηθείς αν αύριο θα αποπληρωθεί κανονικά μια ακόμη δόση στο ΔΝΤ, επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό και το εσωτερικό». Εξήγσε ότι η καταβολή της δόσης δεν τίθεται σε συνάρτηση με την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup γιατί κάτι τέτοιο θα είχε τη μορφή τελεσιγράφου και θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκβιασμός.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι τα προβλήματα της ρευστότητας είναι αντικειμενικά και πως δεν προσπαθεί να τα κρύψει η κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε πως δεν εξετάζει τρόπους για να εκβιάσει, αλλά ότι προσπαθεί να έχει μια συμφωνία με τέτοιο χαρακτήρα που θα σέβεται τη δημοκρατία στην Ευρώπη και θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα το δικαίωμα να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων της.

«Αυτό που μας νοιάζει δεν είναι πώς θα εκβιάσει η κυβέρνηση, αλλά το πώς η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και το εξωτερικό», σημείωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαϊκή εντολή

«Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, αντιθέτως πιστεύει ότι η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχός της σε αυτήν τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, το δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία με την οποία ο λαός εκφράζεται με τρόπο δημοκρατικό και εγκρίνει ή απορρίπτει μια απόφαση της κυβέρνησης.

«Σίγουρα δεν είναι όπλο των δειλών», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας τη σχετική θέση που εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα περί νέου μνημονίου, αν και αναγνώρισε ότι «το 2015 είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά χρηματοδοτικά» και ότι «το ζήτημα της οικονομίας θα πρέπει να ιδωθεί με ένα τρόπο αποτελεσματικό». Όπως είπε ωστόσο, η όποια λύση «δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτικών πακέτων του παρελθόντος που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή τη θέση».

Εξάλλου, ζήτησε να μην προδικάζει κανείς τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ για το 2015, λέγοντας πως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα σε συνάρτηση και με το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι σε κάθε περίπτωη η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαφρύνουν τα βάρη των νοικοκυριών. 

Γενικότερα ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι ο ελληνικός λαος οφείλει να γνωρίζει πως η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει και πως ο μπούσουλας και η πυξίδα που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις, είναι να μη ληφθούν μέτρα που θα χτυπούν αυτούς που έχουν πληρώσει το βάρος της κρίσης.

Σημείωσε ακόμα ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υπάρχει επιμερισμός αυτών των φορολογικών βαρών και από την άλλη ελαφρύνσεις για τα στρώματα και τα νοικοκυριά που έχουν δεινοπαθήσει αυτά τα χρόνια.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt που έκανε λόγο για «σενάριο Geuro» και εισαγωγή παράλληλου νομίσματος , επικαλούμενη δηλώσεις του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, ο κ. Σακελλαρίδης σχολίασε ότι ο Πρωθυπουργός κάνει συχνά συζητήσεις με οικονομολόγους, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι συμμερίζεται όλες τις απόψεις που ακούει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα σχετικά με e-mail συνεργάτη του διοικητή της ΤτΕ ανέφερε πως δεν είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να απαντήσει στο αν ευσταθεί το δημοσίευμα και πρόσθεσε πως αν αυτό ισχύει θα πρέπει η ΤτΕ να δώσει απαντήσεις.

Σημείωσε δε πως «αν τίθεται θέμα υποκλοπής αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγγελθεί στη δικαιοσύνη», ενώ σε ό,τι αφορά τον κ. Στουρνάρα υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση επιδιώκει μία σχέση που να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά από την άλλη επιδιώκει να υπάρχει μία συνεργασία που να προωθεί τα συμφέροντα της οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Όπως είπε, «είναι ζήτημα της ΤτΕ να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της» και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της, να λάβει όλα αυτά τα μέτρα ώστε ζητήματα τέτοιου τύπου, εάν ισχύουν, να μη λαμβάνουν χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τους αριθμούς που διέρρευσαν, είπε ότι όταν βγαίνει κάτι τέτοιο, στο βαθμό που ισχύει, από την ΤτΕ το ζητούμενο δεν είναι να μείνεις στους αριθμούς αλλά στη συγκεκριμένη πράξη και στο κατά πόσο αυτό είναι ηθικό και συμβατό με την χρηστή διοίκηση των κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ερυωσυστήματος. «Προφανώς εμείς αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε -και στην πράξη και με συναντήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με τον κ. Στουρνάρα-, είναι μια σχέση που να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά παράλληλα να προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε.

Για το εάν βοηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση τέτοιου τύπου αποκαλύψεις μέσω δημοσιευμάτων, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «εμείς περιμέναμε και ενδεχομένως να περιμένουμε τις κινήσεις της ΤτΕ, ώστε να μην υάρχουν ξανά τέτοιου είδους πρακτικές», συμπληρώνοντας ότι σίγουρα κάτι τέτοιο θα βοηθούσε σε μια καλύτερη σχέση. Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι προφανώς η ΤτΕ μπορεί να δίνει στοιχεία, δεν μπορεί όμως να τα παρουσιάζει με ένα τρόπο τόσο πολιτικά χρωματισμένο, στο βαθμό που το έχει κάνει.