Πολιτική
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2004 14:28

Χ. Πρωτόπαπας: Κατανοητές οι προσωπικές πικρίες, δεν θέλουμε όμως σκιές στο δημόσιο βίο

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία για το Πόρτο Καρράς, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, έκανε σήμερα γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως ο πρωθυπουργός συμφωνεί πλήρως με το χειρισμό της υπόθεσης καθώς –όπως είπε- «είχε συζητήσει επ' αυτού με τον Γ. Παπανδρέου».

Ο κ. Πρωτόπαπας επεσήμανε πως η αντίδραση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ «είχε το δικό της πολιτικό, συμβολικό νόημα. Έδειξε ότι ακολουθούμε μια πολιτική με αρχές και αξίες, έδειξε το όραμα της νέας εποχής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων υπενθύμισε πως η κυβέρνηση άμεσα (δια του κ. Χριστοδουλάκη) είχε δηλώσει την πρόθεση ακύρωσης της επίμαχης τροπολογίας, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε καταλογισμός ευθυνών.

Ο κ. Πρωτόπαπας έκανε ακόμη γνωστό ότι μια μικτή επιτροπή κυβέρνησης και κόμματος -αποτελούμενη από τους κυρίους Ακριβάκη, Λεβογιάννη και Γείτονα- θα συναντηθεί σύντομα με τους εννέα βουλευτές οι οποίοι απεπέμφθησαν από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολίασε πως «οι προσωπικές πικρίες είναι κατανοητές, δεν θέλαμε όμως να υπάρχουν σκιές πάνω στο δημόσιο βίο».

Ο κ. Πρωτόπαπας έγινε πιο συγκεκριμένος και παρατήρησε πως οι «σκιές» δημιουργήθηκαν από την ίδια τη διαδικασία υποβολής της τροπολογίας, η οποία –όπως υπογράμμισε- «γέννησε σοβαρά ερωτηματικά στην κοινωνία». Επισήμανε επίσης, ότι υπήρξαν σοβαρά λάθη, όπως το γεγονός ότι ο υφιστάμενος υφυπουργός Χρήστος Πάχτας δεν είχε ενημερώσει τον προϊστάμενό του υπουργό, Νίκο Χριστοδουλάκη, για την πρόθεσή του να καταθέσει την τροπολογία.

ο κ. Πρωτόπαπας εξάλλου παρατήρησε ότι το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ «πολύ γρήγορα» μπορεί να αναπληρώσει τα κενά στα ψηφοδέλτια, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κομματική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των εννέα βουλευτών, ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως «τύποις, η διαδικασία ήταν σύμφωνη με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά προέχει η ουσία, δεδομένου ότι το κόμμα δεν είναι συμβολαιογραφείο, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που καλείται να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως τρεις βουλευτές της ΝΔ είχαν συνυπογράψει την επίμαχη τροπολογία ενώ μία βουλευτής της ΝΔ δεν απέσυρε καν την υπογραφή της. Ο κ. Πρωτόπαπας επεσήμανε επίσης πως την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή, ο κ. Αλογοσκούφης έκανε «δεκτό κατά πλειοψηφία» το σύνολο του νομοσχεδίου με τις τροπολογίες, ενώ «αν διαφωνούσε θα μπορούσε να είχε πάρει το λόγο για τη συγκεκριμένη τροπολογία ή ακόμα και να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία».

Απαντώντας τέλος, στο επιχείρημα πως η ΝΔ υπαγόρευσε στην κυβέρνηση το χειρισμό της υπόθεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως οι δηλώσεις Ρουσόπουλου έγιναν «μιάμιση μέρα μετά την υιοθέτηση της τροπολογίας και άρα η ΝΔ δεν δικαιούται να εμφανίζεται ως δημόσιος κατήγορος».

«Εμείς δεν δεχόμαστε ούτε μύγα στο σπαθί μας, διότι έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα που αφορά τη σχέση της πολιτικής με την κοινωνία. Η ΝΔ εξάλλου αντέδρασε όταν όλοι ήξεραν ότι επίκειται σοβαρή αντίδραση από την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.