Πολιτιστικά
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 08:45

Διάλεξη για τον ξεχασμένο «Μιχαήλ Άγγελο του Καπιτωλίου»

Τον ζωγράφο Κωσταντίνο Μπρουμίδη, ο οποίος αποτελεί για τις ΗΠΑ μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες, που σφράγισαν με το έργο τους την ιστορία του έθνους τους, τιμά το AHEPA, με τη διάλεξη «Κ. Μπρουμίδης, ο ξεχασμένος Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου των ΗΠΑ».

Τον ζωγράφο Κωσταντίνο Μπρουμίδη (1805 - 1880), ο οποίος αποτελεί για τις ΗΠΑ μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες, που σφράγισαν με το έργο τους την ιστορία του έθνους τους, τιμά το American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), με τη διάλεξη «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο ξεχασμένος Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου των ΗΠΑ».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί με ομιλητή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 6.45 το απόγευμα.

Τη διάλεξη θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος των AHEPA, κ. Phillip T. Frangos, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, τιμώντας τον μεγάλο ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη, για του οποίου την αναγνώριση η AHEPA δραστηριοποιείται από το 2004. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να τον τιμήσουν, στις 11 Ιουλίου 2012, με το Congressional Gold Medal.

Μεγαλοφυΐα καλλιτεχνικής δεινότητας

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης καταγόταν από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εκεί, γεννήθηκε ο πατέρας του, Σταύρος Μπρουμίδης, ο οποίος, λίγο αργότερα, μετανάστευσε στην Ιταλία, όπου γνώρισε την Άννα Μπιανκίνι. Στις 26 Ιουλίου του 1805, απέκτησαν τον Κωνσταντίνο, ο οποίος μεγάλωσε στη Ρώμη και φοίτησε στην Academia di San Lucca, όπου σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους και δέχτηκε την επίδραση μεγάλων καλλιτεχνών. Παράλληλα, εξοικειώθηκε με τη μεγάλη τέχνη, συντηρώντας τα αριστουργήματα του Ραφαέλο και του Μιχαήλ Άγγελου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1852, έφτασε στη Νέα Υόρκη, όπου - με τη μεγαλοφυΐα και το ταλέντο του - αναδείχτηκε σε σημαντικό ζωγράφο. Τρία χρόνια αργότερα, το 1855, του ανατέθηκε ο εξωραϊσμός του Καπιτωλίου. Επί 25 ολόκληρα χρόνια, ζωγράφιζε τον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας του Καπιτωλίου, διακοσμώντας τον και δίνοντας του λαμπρότητα.

Η τιμή ήταν ύψιστη, καθώς το Καπιτώλιο θεωρείται το πλέον μεγαλοπρεπές κτήριο των ΗΠΑ, αφού στεγάζει τη Βουλή, τη Γερουσία και συμβολίζει τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι Αμερικανοί τον αποκαλούσαν τιμητικά «Μιχαήλ Άγγελο του Καπιτωλίου». Όσο για την Ελλάδα, αποτελεί ιδιαίτερη διάκριση, καθώς ο γιος ενός Έλληνα μετανάστη κατάφερε, με την καλλιτεχνική του δεινότητα, να διακριθεί και να τιμηθεί στην πολυπρόσωπη και πολυεθνική αμερικανική πρωτεύουσα.

Πληροφορίες
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής): πλατεία Κολοκοτρώνη - Σταδίου 13, Αθήνα, τηλ.: 210 3237617.

naftemporiki.gr