Πολιτική
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2004 19:08

Κωνσταντόπουλος: Δεν πρέπει να μπει η ΕΤΑ στο ΧΑ

Η χώρα μας βιώνει μιά οικολογική κρίση διαρκείας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εμπορευματοποιούν το περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε σε σειρά νόμων που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας και τον Γ. Παπανδρέου ότι και ο ίδιος ψήφισε όλα τα νομοσχέδια.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε επίσης ότι «και σήμερα ακόμα εσπευσμένα μεθοδεύουν την αλλαγή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Προέδρου και δ.σ. για να βάλουν άρον-άρον και προκλητικά την ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο.

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει και πάλι παιχνίδια με το Χρηματιστήριο, επιβάλλοντας την εισαγωγή εταιρείας κρατικών συμφερόντων, για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προλάβει την απόφαση του ΣτΕ μετά από σχετική αίτηση ακύρωσης αυτής της χρηματιστηριακής μετάλλαξης ως παράνομης και αντισυνταγματικής.

Η θέση μας είναι σαφής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει η ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο. Δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί και να εμπορευματοποιηθεί το φυσικό περιβάλλον».

Για το θέμα κατέθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Συγκεκριμένα, «ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:

- Είναι ή δεν είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος να εμφανίζεται η ΕΤΑ Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο 301.850.000 ευρώ, προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ η πραγματική αξία των 70.000 στρεμμάτων και εγκαταστάσεων που περιήλθαν σε αυτήν από τον ΕΟΤ είναι ανεκτίμητη και μοναδική;

- Είναι ή δεν είναι ρυθμίσεις υπέρ της κερδοσκοπίας και της διαπλοκής οι διατάξεις του ν. 3139 / 2003, που προβλέπουν ότι ο στρατηγικός επενδυτής, με μειοψηφία μετοχών μπορεί να διορίζει την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΤΑ Α.Ε., με συνέπεια η ΕΤΑ Α.Ε. και οι θυγατρικές της να μην υπάγονται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να μετατραπούν σε πανίσχυρο ιδιωτικό μονοπώλιο, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο και καμιά λογοδοσία;»