Κόσμος
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2004 17:07

Μπορεί να χάσει

«Ο Μπους έχει αποφασίσει να στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία σε δύο μεγάλα θέματα. Πρώτα απ' όλα, την εθνική ασφάλεια. Παρουσιάζεται ως υπερασπιστής με κάθε κόστος της χώρας και του αμερικανικού λαού. Αυτό αυξάνει τη δημοτικότητά του. Από την άλλη πλευρά, έχει κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει την πιο δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες θρησκευτικού χαρακτήρα και προωθώντας κοινωνικά προγράμματα όπως η αποχή των νέων από το σεξ. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο που θα επιλέξουν ως υποψήφιό τους οι Δημοκρατικοί».

Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Liberation» ο Ρίτσαρντ Πάιους, ειδικός για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και διευθυντής του τμήματος πολιτικών σπουδών στο Μπάρναρντ Κόλετζ της Νέας Υόρκης.

Αυτό που ήλπιζε ο Μπους, επισημαίνει ο αμερικανός αναλυτής, ήταν να συνέχιζε ο Χάουαρντ Ντιν την καλή του πορεία και τελικά να έπαιρνε εκείνος το χρίσμα. Η «οργή» που εξέφραζε ο Ντιν δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται κάποιον που να έχει πιθανότητες να νικήσει τον Μπους τον ερχόμενο Νοέμβριο και αναζητούν έτσι υποψήφιους πιο μετριοπαθείς και συναινετικούς. Οι προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/27/868602.htm θα δείξουν αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Οι επιπτώσεις του Ιράκ στην προεκλογική εκστρατεία σχετίζονται με τον αριθμό των αμερικανών νεκρών και τραυματιών, συνεχίζει ο Ρίτσαρντ Πάιους. Στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, η αμερικανική κοινή γνώμη διαμόρφωνε τη στάση της ανάλογα με τον αριθμό των νεκρών που ανακοινωνόταν κάθε εβδομάδα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ιράκ. Υπάρχει όμως ένας επιπλέον κίνδυνος: να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη επίθεση εναντίον μιας αμερικανικής εγκατάστασης, που θα έχει εκατοντάδες νεκρούς. Η δημοτικότητα του Μπους ή θα κάνει «βουτιά» ή οι Αμερικανοί να συσπειρωθούν γύρω από τη σημαία, στο πλαίσιο ενός πατριωτικού κινήματος.

Οσο για την οικονομία, πολλοί μιλούν για μια «ανάκαμψη χωρίς δημιουργία θέσεων εργασίας», ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας. Οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν ότι τους ερχόμενους μήνες θα μπορέσουν να παρουσιάσουν καλύτερες στατιστικές. Αν δεν το καταφέρουν, τα πράγματα για τον Μπους θα δυσκολέψουν.

Μπορεί τελικά να χάσει ο Μπους τις εκλογές http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/26/868345.htm ; «Ναι, μπορεί κατά κάποιον τρόπο να χάσει και δεύτερη φορά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι δεν απέσπασε εκείνος τις περισσότερες ψήφους το 2000. Αυτές οι εκλογές θα κριθούν στο νήμα. Πολλοί μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί που είχαν αρχικά πιστέψει στο λεγόμενο «ελεήμονα συντηρητισμό» είναι σήμερα απογοητευμένοι από την πολιτική του προέδρου και μπορεί να μην τον ξαναψηφίσουν».

Πηγές: Liberation, ΑΠΕ