Κόσμος
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 19:02

Ποια είναι τα πέντε «στρατόπεδα» του συριακού εμφυλίου;

Η Συρία έχει χωριστεί σε τουλάχιστον πέντε στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος άρχισε με την καταστολή αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της χώρας, τον Μάρτιο του 2011. Κυβερνητικές δυνάμεις, αντιπολίτευση, Κούρδοι και τζιχαντιστές συνθέτουν το «ψηφιδωτό» της ιδιαίτερα αιματηρής σύρραξης.

του Γιώργου Δ. Παυλόπουλου

Η Συρία έχει χωριστεί σε τουλάχιστον πέντε στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος άρχισε με την καταστολή αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της χώρας, τον Μάρτιο του 2011 και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

- Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, προέδρου της Συρίας, μαζί με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (δύναμη εθνοφρουράς) και τις πολιτοφυλακές που τις στηρίζουν, πολλές εκ των οποίων αποτελούνται και από ξένους σιίτες μουσουλμάνους μαχητές. Δίπλα τους πολεμά και η σιιτική λιβανική Χεζμπολάχ. Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει τη στήριξη του Ιράν και της Ρωσίας. Ελέγχει μεγάλο μέρος της νότιας, κεντρικής και δυτικής Συρίας.

- Το Ισλαμικό Κράτος, ακραία διάσπαση και πρώην παρακλάδι της σουνιτικής ισλαμιστικής Αλ Κάιντα στο Ιράκ, το οποίο ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια, κεντρική και ανατολική Συρία, ενώ ελέγχει εδάφη και στο δυτικό και κεντρικό Ιράκ. Έχει γίνει στόχος στρατιωτικής επέμβασης - από αέρος - δεκάδων χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εδώ και μήνες.

- Η συριακή αντιπολίτευση, στην οποία ανήκουν μετριοπαθείς κοσμικές και πολλές ισλαμιστικές οργανώσεις, στις οποίες ασκούν επιρροή χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ και τις οποίες στηρίζει σε γενικές γραμμές και η Δύση, προσπαθώντας ωστόσο να κρατά αποστάσεις από ορισμένες οι οποίες έχουν ριζοσπαστικό ισλαμιστικό προσανατολισμό. Η αντιπολίτευση ελέγχει πλέον περιορισμένα εδάφη στη βορειοδυτική, αλλά και στη νότια Συρία.

- Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι ελέγχουν τρεις θύλακες στη βόρεια Συρία και συνεργάζονται σε άλλα σημεία με το στρατόπεδο Άσαντ (ανατολικά) και σε άλλα με την αντιπολίτευση (κεντρικά και δυτικά). Κύριες δυνάμεις στο εσωτερικό των Κούρδων είναι το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, συριακό παρακλάδι του PKK και το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο.

- Το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο πολεμά μεν μαζί με αντάρτες της αντιπολίτευσης ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, ενίοτε και κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις συγκρούεται με τους υπόλοιπους αντάρτες και ήδη ελέγχει με αμιγώς δικές του δυνάμεις διάσπαρτους θύλακες στη βορειοδυτική Συρία.