Κόσμος
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 17:37

Γιούνκερ: Μια ορδή από κότες πιο μάχιμη από την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε και πάλι υπέρ ενός κοινού στρατού των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι «μια ορδή από κότες» είναι σήμερα πιο μαχητική από την Ε.Ε..

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε και πάλι υπέρ ενός κοινού στρατού των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι «μια ορδή από κότες» είναι σήμερα πιο μαχητική από την Ε.Ε..

«Το λέω απλά: οι 28 στρατοί δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στη διάρκεια συζήτησης που οργανώθηκε από τον γερμανικό ραδιοσταθμό WDR στις Βρυξέλλες.

«Μια ορδή από κότες είναι ένας σχηματισμός μάχης σώμα με σώμα, αν συγκριθεί με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.», είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο οποίος αρέσκεται στα ευφυολογήματα.

Άλλωστε ο κ. Γιούνκερ δεν απέφυγε να μιλήσει και για τη χώρα του, η οποία «διαθέτει έναν στρατό 771 ατόμων, του υπουργού Αμύνης περιλαμβανομένου».

«Ένας κοινός στρατός όλων των Ευρωπαίων θα έκανε τη Ρωσία να καταλάβει ότι είμαστε σοβαροί όταν πρόκειται να υπερασπίσουμε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε εξηγήσει τον Μάρτιο ο κ. Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Η κατάσταση της προετοιμασίας των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ διαφορετική από χώρα σε χώρα», δήλωσε, εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό. «Αρκεί να δει κανείς πώς είναι οργανωμένη η αγορά στρατιωτικού υλικού», ένας τομέας στον οποίο οι Ευρωπαίοι δρουν μεμονωμένα, παρά την υπόσχεσή τους να βελτιώσουν τις από κοινού αγορές που πρέπει να ευνοούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ένας ευρωπαϊκός στρατός, κάτι που αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο, «δεν είναι κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε μέχρι αύριο το πρωί στις 11 ξεκινώντας από το τίποτε», παραδέχθηκε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν αισθάνεται κανείς προθυμία» εκ μέρους των Ευρωπαίων, πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό, αν και εντόπισε «ορισμένες μικρές αλλαγές» στάσης.

Καθώς δεν υπάρχει μια Ευρώπη ισχυρή σε θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, «είναι κατανοητό το γεγονός ότι οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης έχουν εμπιστοσύνη κυρίως στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα βρίσκονται σε κακή κατάσταση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.