Υγεία
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 10:43

Το μυστικό της μακροζωίας είναι ο τρόπος που ζούμε

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Cardiovascular Journal το μυστικό της μακροζωίας περικλείεται τελικά σε πολύ απλά πράγματα, τα οποία γνωρίζουμε αλλά δύσκολα πράττουμε.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Cardiovascular Journal το μυστικό της μακροζωίας περικλείεται τελικά σε πολύ απλά πράγματα, τα οποία γνωρίζουμε αλλά δύσκολα πράττουμε.

Οι συμβουλές των επιστημόνων είναι:

  • Μην καπνίζετε
  • Μην πίνετε πάνω από τέσσερις καφέδες τη μέρα
  • Να είστε χαρούμενοι
  • Διατηρήστε σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή σας πίεση
  • Διατηρήστε υγιή επίπεδα χοληστερόλης
  • Μητέρα που έζησε μέχρι (ή/και ξεπέρασε) τα 80 έτη
  • Παραμείνετε αδύνατοι
  • Αποκτήστε ιδιόκτητη κατοικία μέχρι την ηλικία των 50
  • Σωστή στάση σώματος

Πώς κατέληξαν όμως σε αυτές; Επί σειρά ετών οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ στη Σουηδία παρακολουθούσαν τον τρόπο ζωής και την υγεία 855 ανδρών, οι οποίοι είχαν γεννηθεί το 1913. 10 εξ αυτών έγιναμ αιωνόβιοι φτάνοντας μέχρι την ηλικία των 100.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, οι ομοιότητες, ως προς τον τρόπο ζωής αυτών των αιωνόβιων ανδρών ήταν συγκεκριμένες. Πρώτα από όλα είχαν αγοράσει δικό τους σπίτι περίπου στην ηλικία των 50 ετών, γεγονός που δείχνει υψηλό βιοτικό επίπεδο ζωής. Επίσης, είχαν πολύ καλή σωματική υγεία, ήταν δηλαδή λεπτοί και είχαν καλή στάση σώματος και δεν κάπνιζαν ενώ, στα συν καταγράφηκε και το γεγονός ότι η μητέρα τους έζησε πολλά χρόνια και την είχαν δίπλα τους μέχρι μεγάλη ηλικία.

Επιπροσθέτως είχαν καλή αντίληψη του χρόνου και του χώρου. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι δύο από αυτούς αν και αιωνόβιοι εξαιρέθηκαν από την έρευνα διότι εμφάνισαν άνοια και ακόμη ένας για προσωπικούς λόγους. Από τους επτά που έμειναν τελικά σε όλη τη μελέτη οι πέντε ζούσαν σε οίκους ευγηρίας και οι δύο στο σπίτι τους.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα. Το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα έφτασε την ηλικία των 80 ετών, ενώ το 13% στα 90 έτη. Ενώ, αναφορικά με όσους πέθαναν μετά την ηλικία των 80 ετών, το 42% οφειλόταν σε καρδιαγγειακά,  20% σε μολύνσεις, 8% σε εγκεφαλικό,  8% σε καρκίνο, 6% σε πνευμονία και 16% σε διάφορα αίτια.