Πολιτική
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 07:08

Τις «κόκκινες γραμμές» αγγίζει η κυβέρνηση

Η αιφνίδια αλλαγή κλίματος χθες στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές δημιουργεί ελπίδες για μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του Μαΐου.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η αιφνίδια αλλαγή κλίματος χθες στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές δημιουργεί ελπίδες για μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του Μαΐου.

Όπως διαφάνηκε και από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, αμέσως μετά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να «αγγίξει» τις κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και ασφαλιστικό με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία και να μπει ένα τέλος στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, αφετέρου αυτό να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παραβιαστεί η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης που είναι μια νέα οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων.

Το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, το οποίο τουλάχιστον στις Βρυξέλλες έχει διαφανεί εδώ και μιάμιση περίπου εβδομάδα, προκάλεσε και τη μεγαλύτερη αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες από τον Φεβρουάριο και μετά, με την οποία συνολικά το «ταβάνι» του ELA φτάνει στα 78,9 δισ. ευρώ.

Όσο για το «κούρεμα» των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό η απόφαση, θα ληφθεί μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου και ανάλογα με το αποτέλεσμά του.  

Την ίδια βέβαια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να κρατούν «ζεστό» το θέμα κυρίως του δημοψηφίσματος. Χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας ενώπιων κομματικού ακροατηρίου σε ανοιχτή εκδήλωση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα δώσει τη μάχη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ικανή να οδηγήσει σε μια πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική». Όπως είπε όμως, «εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα σχεδιάζουμε, δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία με δημοψήφισμα».

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ζητά η μειοψηφία προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν και το Μαξίμου θα ήθελε να αποφύγει, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, να βρεθεί αντιμέτωπος με τους υποστηρικτές της σκληρής στάσης απέναντι στους δανειστές, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις η συνεδρίαση να λάβει χώρα πριν την όποια συμφωνία, αφενός για να γίνει το απαραίτητο κομματικό «μασάζ» αφετέρου για να αποφύγει ένα κύμα αντιδράσεων αν η συμφωνία «παραβιάζει» και κάποιες από τις κόκκινες γραμμές.

Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινοβραδινό κύριο θέμα της ιστοσελίδας iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, με στα στοιχεία δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στο διάστημα 28 με 30 Απριλίου και αφορά μια εκτίμηση τάσεων σε θέματα οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής στο ευρώ με την εφαρμογή νέου μνημονίου ή την επιστροφή στη δραχμή και την εφαρμογή ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής, πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες (35%) απάντησαν ότι προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή.

Για το ίδιο θέμα, σχεδόν 6 στους 10 (58%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και στην εφαρμογή ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής.