Ο ιστορικός ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν-Μαρί Λεπέν, εκφράζει την αντίθεσή του «επί του παρόντος» σε μια άνοδο στη γαλλική Προεδρία της κόρης του, Μαρίν, προέδρου του Εθνικού Μετώπου (FN), το εκτελεστικό γραφείο του οποίου τον έθεσε «σε διαθεσιμότητα».
Ο ιστορικός ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν-Μαρί Λεπέν, εκφράζει την αντίθεσή του «επί του παρόντος» σε μια άνοδο στη γαλλική Προεδρία της κόρης του, Μαρίν, προέδρου του Εθνικού Μετώπου (FN), το εκτελεστικό γραφείο του οποίου τον έθεσε «σε διαθεσιμότητα».
«Αν τέτοιες ηθικές αρχές ηγούνταν του γαλλικού κράτους, αυτό θα ήταν σκανδαλώδες», μετά την «προδοσία» της, δήλωσε ο ιδρυτής του FN σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τρίτη το πρωί από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
O Ζαν-Μαρί Λεπέν επιθυμεί τη νίκη της Μαρίν στις προεδρικές εκλογές του 2017; «Επί του παρόντος, όχι».
Ο 86χρονος ευρωβουλευτής κρίνει την κόρη του «λίγο χειρότερη» από τα κυβερνητικά κόμματα, το κεντροδεξιό UMP και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, «γιατί ο αντίπαλος σας πολεμά κατά μέτωπο, αυτή σας πολεμά πισώπλατα».
Συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου το 1972, ο Λεπέν ηγείτο του κόμματος έως το 2011, όταν στη συνέχεια η μικρότερη κόρη του, Μαρίν, ανέλαβε τα ηνία.
Έκτοτε, η κ. Λεπέν έχει αρχίσει επιχείρηση «αποδαιμονοποίησης», προσπαθώντας να αποτινάξει τους χαρακτηρισμούς του ξενοφοβικού και αντισημιτικού για το κόμμα της, κρατώντας επίσημα απόσταση από νεοναζιστικά κινήματα, προκειμένου να κερδίσει την εξουσία.
Αυτή η τακτική τής έδωσε τη δυνατότητα να έχει εκλογικές επιτυχίες και να επαναλαμβάνει ότι έχει πιθανότητες να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές το 2017.
Αντίθετος με τη στρατηγική αυτή, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν προκάλεσε ένα διαζύγιο μεταξύ τους πριν από έναν μήνα, επαναλαμβάνοντας στις αρχές Απριλίου ότι οι ναζιστικοί θάλαμοι αερίων δεν ήταν παρά μια λεπτομέρεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωση που είχε διατυπώσει και στο παρελθόν και για την οποία έχει καταδικασθεί πολλές φορές, ενώ στη συνέχεια ενέτεινε τις προκλήσεις του.
Τη Δευτέρα, το ανώτατο όργανο του Εθνικού Μετώπου, το εκτελεστικό γραφείο, συνεδρίασε και με επτά ψήφους κατά έναντι μίας υπέρ αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Λεπέν. Αποφάσισε επίσης να συγκαλέσει σε τρεις μήνες «έκτακτη γενική συνέλευση» προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος και να καταργήσει τον ρόλο του επίτιμου προέδρου, τον οποίο κατέχει σήμερα ο Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Σε άλλη συνέντευξη που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, ο κ. Λεπέν εξαπολύει επίθεση κατά του εκτελεστικού γραφείου, βλέποντας σε αυτό «μια συνέλευση εξαγορασμένων, αυλικών, ένα εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με επτά μισθοφόρους».