Πολιτική
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2004 22:17

Καραμανλής: Το ΠΑΣΟΚ έγινε κατεστημένο και μάχεται για την συντήρηση

«Δεν θα ακολουθήσω τον Πρωθυπουργό, ούτε στον εκνευρισμό, ούτε στην κινδυνολογία, ούτε στο διχαστικό πνεύμα και τα διχαστικά συνθήματα, με τα οποία διάνθησε κυρίως το τέλος της ομιλίας του», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επιτέθηκε στη συνέχεια στον κ. Παπανδρέου για την απουσία του.

«Πού είναι ο κ. Παπανδρέου; Ιδιαίτερα σε τέτοιες μέρες, που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν να ακούσουν τους πολιτικούς τους ηγέτες να διαλέγονται με επιχειρήματα, εντός του Κοινοβουλίου, δεν θα έπρεπε να απουσιάζει. Αυτή είναι η αλήθεια. Με ενημέρωσαν ότι βρίσκεται σε κάποια κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Λυπούμαι. Ειλικρινά λυπούμαι. Γιατί η καρδιά της Δημοκρατίας είναι εδώ, στη Βουλή. Εδώ γίνεται ο πολιτικός διάλογος...Τα γεγονότα διαρκώς μας επιβεβαιώνουν. Τώρα μας επιβεβαιώνει και ο διάδοχός σας, επαναλαμβάνοντας καίριες επισημάνσεις μας: Για την αλαζονεία της εξουσίας, για τη διαφθορά, για τη γραφειοκρατία, για τη δήθεν δωρεάν Παιδεία, για το γεγονός ότι δεν σκύψατε στα προβλήματα των ανθρώπων. Λυπάμαι για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο τελευταίο διάστημα και πυκνώνουν, όσο πλησιάζουμε στις 7 του Μάρτη.

– Αρχίσατε μια "άρον – άρον" εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

– Στήσατε βιομηχανία ρουσφετολογικών προσλήψεων, εκτός ΑΣΕΠ. Πληροφορούμαστε σχέδιο... για προαγωγές "ημετέρων" στο Υπουργείο Εξωτερικών.

– Αναπτύξατε, στο τελευταίο διάστημα, μια βιομηχανία κατάθεσης νομοσχεδίων και τροπολογιών. "Περάσατε" τροπολογίες εξαιρετικά βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον. Και το κάνατε συντεταγμένα.

– Προσπαθήσατε, ακόμα, να ορίσετε νέο Πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς, για να δεσμεύσετε, λίγο πριν τις εκλογές, την επόμενη Κυβέρνηση.

Τι σχεδιάζετε;

Πάλι στα ίδια καταφεύγετε;

Δεν υπάρχει ίχνος υπευθυνότητας και δημοκρατικής ευαισθησίας;

– Φτάσατε στην πολύκροτη τροπολογία της Σιθωνίας. Υστερα από παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, αναγκάστηκε ο Υπουργός Οικονομίας να δηλώσει ότι θα φέρει άλλη τροπολογία, για να καταργήσει εκείνη που ψηφίστηκε. Πλήξατε το κύρος του Κοινοβουλίου. Ομολογήσατε οι ίδιοι πρόβλημα διαφθοράς. Και αυτό αφορά ολόκληρη την Κυβέρνηση. Αφορά ολόκληρο το κομματικό – κυβερνητικό κατεστημένο. Ανεύθυνοι στην κορυφή της εξουσίας δεν υπάρχουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Και κάτι ακόμη: Η αυτοκριτική δεν γίνεται φορτώνοντας ευθύνες στους άλλους. Δεν είναι εσωκομματικό σας θέμα να το λύσετε στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι θέμα δημοκρατίας και αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Μας λέτε σήμερα, ότι η Κυβέρνηση είχε απορρίψει την τροπολογία. Μα την αρνηθήκατε μόνο μετά από πολύ έντονη δική μας παρέμβαση και βεβαίως του Προέδρου της Βουλής. Και πέραν τούτου: Ο Υφυπουργός δεν εκπροσωπεί την Κυβέρνηση; Δεν εκφράζει την Κυβέρνηση; Και μάλιστα ένας Υπουργός ο οποίος, για 8 ολόκληρα χρόνια, απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης σας; Ένας Υπουργός, με μία πολύ κρίσιμη, πολύ καίρια, αρμοδιότητα, την διαχείριση των πόρων από το Γ’ ΚΠΣ; Αστεία θα λέμε τώρα;

– Ολα αυτά ένα και μόνο καθιστούν περισσότερο από βέβαιο: Το σύστημα εξουσίας υποτάχθηκε σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Το ΠΑΣΟΚ έγινε κατεστημένο και μάχεται για την συντήρηση...Στις 8 Μαρτίου μια πλατειά κοινωνική συμμαχία θ' ανοίξει τον κύκλο της Νέας Διακυβέρνησης, με αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη».