Πολιτική
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 07:00

Πρόγνωση καιρού

Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνα στα ορεινά, προβλέπει για σήμερα Παρασκευή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και κατά τόπους ισχυροί έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Αναλυτικά,

* Μακεδονία, Θράκη : Νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθεί χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Αργότερα χιόνια και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ανεμοι μεταβλητοί ασθενείς που σταδιακά θα γίνουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί και αργότερα πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις. Θερμοκρασία από μείον 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

* Δυτική Ελλάδα : Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά. Από το βράδυ ο καιρός στα βορειοδυτικά θα παρουσιάσει βελτίωση. Ανεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί που αργότερα θα στραφούν σε βόρειους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις. Θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Πτώση από το απόγευμα.

* Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος : Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και αργότερα καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το απόγευμα και στα πεδινά της κεντρικής χώρας. Ανεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί μέτριοι στρεφόμενοι το απόγευμα σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις. Θερμοκρασία από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Πτώση από αργά το απόγευμα.

* Κυκλάδες, Κρήτη : Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και αργότερα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ανεμοι νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

* Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα : Παροδικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες από αργά το απογευμα. Υπαρχει πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Ανεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα βρέξει κυρίως μετά το μεσημέρι όποτε θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν στα βόρεια προάστια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους-βορειοανατολικούς πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ βαθμιαία πτώση θα σημειώσει από το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αργότερα θα χιονίσει πρόσκαιρα και στην πόλη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς που αργότερα θα γίνουν βόρειοι-βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο Σάββατο στη Βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και στις νότιες θαλάσσιες περιοχές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Γρήγορα πάντως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί με γρήγορη εξασθένηση και στα ανατολικά θυελλώδεις μέχρι πολύ θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.