Πολιτική
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 17:29

Γράφουν και σβήνουν νούμερα στη λίστα μεταρρυθμίσεων

Χωρίς τη λίστα με τα νέα μέτρα, αλλά με την παρουσία του επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη και συμβούλων του Πρωθυπουργού συνεδριάζει το Euro Working Group στις Βρυξέλλες.

Χωρίς τη λίστα με τα νέα μέτρα, αλλά με την παρουσία του επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη και συμβούλων του Πρωθυπουργού συνεδριάζει το Euro Working Group στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να έχει έτοιμες και κοστολογημένες προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στο Brussels Group οι εργασίες του οποίου επαναρχίζουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχιστούν έως και το Σάββατο.

Για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει σήμερα εκ νέου στο Υπουργείο Οικονομικών η νεοσύστατη πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές της οποίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας, είναι μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο «σκούπα» να έχει ψηφιστεί από το Βουλή.

Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι και μετά την ψήφιση του ν/σ μπορεί να έρχονται στη Βουλή μέτρα με τη μορφή μικρότερων νομοσχεδίων ή τροπολογιών.

Τη  στιγμή αυτή και σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών ζητεί να μετατεθεί χρονικά η εξαγγελία για καταβολή της 13ης σύνταξης (δηλαδή του Δώρου των Χριστουγέννων) για το 2016, να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με νομοθετική ρύθμιση για όλους και να αφεθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν μόνοι τους, ενώ για το σύνολο της οικονομίας ζητούν να πάνε οι αποφάσεις που είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περί συλλογικών διαπραγματεύσεων για το 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα λίστα περιλαμβάνει μέτρα όπως:

Η χρησιμοποίηση ηλεκτρονικής κάρτας για συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσό (πληροφορίες το προσδιορίζουν στα 70 ευρώ) σε τουριστικά περιοχές και ειδικά σε νησιά άνω των 3000 κατοίκων.

  • Τη μετατροπή σε κακούργημα της μη απόδοσης ΦΠΑ
  • Την εφαρμογή ειδικού φόρου διαμονής για καταλύματα από τριών αστέρων και πάνω για την τουριστική σεζόν (Απρίλιο- Οκτώβριο).
  • Την προστασίας πρώτης κατοικίας έως 200.000 ευρώ και όχι έως 300.000 όπως αρχικά είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.
  • Την επιβράβευση (χρηματικά ποσά, κ.α) για τους καταναλωτές που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
  • Την αναπροσαρμογή του ποινολογίου για φοροδιαφυγή ανάλογα με το ποσό που υποκρύπτεται, με ποινές από 6 μήνες έως 10 χρόνια.
  • Την αύξηση του συντελεστή από 10%  στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
  • Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
  • Την αυτονομία της γενικής διεύθυνσης δημοσίων εσόδων.

Την ίδια ώρα το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι κόλαφος για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις προχωρούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του «Κάθε ένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να συζητηθεί ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά όλα μαζί δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ούτε είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν τελικά, παρά την αισιοδοξία του ‘‘κειμένου εργασίας’’ για νέα φορολογικά έσοδα 4,7 έως 6,1 δισ., ούτε τέλος στηρίζονται σε τεκμηριωμένη ανάλυση των έμμεσων, μακροχρόνιων επιπτώσεων στις συμπεριφορές και προσδοκίες των πολιτών».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με σημερινή του δήλωση σημειώνει ότι οι «νέες δομές» στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα «ενδέχεται να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις», αλλά επιμένει πως η Αθήνα «θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αναλυτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ