Κόσμος
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 10:24

Το πόρισμα Χάτον για την αυτοκτονία Κέλι επηρέασε τους Βρετανούς

Η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ ''απέφυγε την καταδίκη'' με το πόρισμα του δικαστή Χάτον για την υπόθεση της αυτοκτονίας του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, σύμφωνα με δημοκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Daily Telegraph».

Το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πόρισμα Χάτον ήταν μία ''προσπάθεια συγκάλυψης'' των πραγματικών προβλημάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov.

Παρά το γεγονός ότι το πόρισμα Χάτον είναι ιδιαίτερα επικριτικό για το ΒBC, το 67% των ερωτηθέντων εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο εκτιμώντας ότι είπε την αλήθεια, ενώ μόλις το 37% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Guardian», μόλις ο ένας στους 10 Βρετανούς δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μπλερ, ενώ το 31% εμπιστεύεται το BBC. Σχεδόν όμως ο ένας στους δύο Βρετανούς (49%) δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται ούτε το BBC, ούτε τον Μπλερ.

Μόλις το 38% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Bρετανός πρωθυπουργός και το 55% διαφωνεί.

Μια τρίτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στους «Times» δείχνει πάντως ότι ο Μπλερ επλήγη περίπου στον ίδιο βαθμό που επλήγη και το BBC στην υπόθεση Κέλι. Το 36% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που οργάνωσε το ινστιτούτο Populous δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον Bρετανό πρωθυπουργό και το 34% το BBC.

Η χθεσινή παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΒBC, Γκρέγκ Ντάικ, μετά και την αποχώρηση του προέδρου του BBC, Γκάβιν Ντέιβις, έχει φορτίσει την ατμόσφαιρα στη Βρετανία. Σύμφωνα με την «Guardian», ο Γκρεγκ Ντάικ, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση, έπειτα από έντονες πολιτικές πιέσεις.

Σε μιά φορτισμένη από τη συγκίνηση ατμόσφαιρα, ο Γκρεγκ Ντάικ αποχωρώντας χθες υπογράμμισε ότι το γεγονός πως παραιτείται δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι αποδέχεται όσα είπε ο δικαστής Χάτον.

Εξέφρασε μάλιστα έντονες επιφυλάξεις για την ''ανεπιφύλακτη απολογία'' του λόρδου Ρίτσαρντ Ράιντερ, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα προέδρου του BBC.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Independent», η παραίτηση της ηγεσίας του BBC έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Οπως υπογραμμίζεται, πολλοί εργαζόμενοι του BBC έχουν εξαγριωθεί για το γεγονός ότι το πόρισμα Χάτον προκάλεσε και δεύτερη παραίτηση, αυτή του Γκρεγκ Ντάικ.

Πάντως, ο Bρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την παραίτηση του Γκρεγκ Ντάικ όσο και για τη δημόσια συγνώμη του λόρδου Ράιντερ.