Πολιτική
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 16:48

Χωρίς καμία συνεργασία η κάθοδος του ΔΗΚΚΙ στις εκλογές

Χωρίς συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, κατέρχεται το ΔΗΚΚΙ στις προσεχείς εκλογές. Όπως διευκρίνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, παρουσιάζοντας την πρόταση εξουσίας του ΔΗΚΚΙ και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι συνεννοήσεις με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στέλιου Παπαθεμελή κατέληξαν σε αδιέξοδο τόσο λόγω των πάγιων πολιτικών αντιλήψεων του τελευταίου, όσο και λόγω δεδομένων που ανέκυψαν τις τελευταίες δέκα ημέρες.

«Οι απόψεις και οι θέσεις του κου Παπαθεμελή, είναι γνωστές σε μας, όσο και στον ελληνικό λαό. Με ειλικρίνεια μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορούμε να τις συμμεριστούμε. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα ήταν απαράδεκτα συγκυριακό για εμάς. Μια τέτοια συνεργασία, σίγουρα δεν θα ανταποκρινόταν στην ιδεολογική καθαρότητα του ΔΗΚΚΙ και τη φυσιογνωμία του, που είναι εκείνη ενός προοδευτικού, αριστερού κόμματος. Όταν το ΔΗΚΚΙ αντέταξε συγκεκριμένες θέσεις τα τελευταία χρόνια, θα ήταν πολιτικά ασυνεπές να προχωρήσει σε μια συνεργασία άνευ αρχών και στόχων, προκειμένου να μπει στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Τσοβόλας.

Η πρόταση του ΔΗΚΚΙ, περιλαμβάνει ορισμένες ρηξικέλευθες ρυθμίσεις, όπως το στόχο της αύξησης του κατώτερου μισθού, μέχρι το τέλος της προσεχούς τετραετίας στα 1250 ευρώ, επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών στον εργαζόμενο, όταν αυτές δεν δικαιολογούν την παροχή σύνταξης, τον έλεγχο των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, τη μείωση των εισφορών προς το ΙΚΑ, από 45% σε 30% (με αναπλήρωση της απώλειας των εσόδων του, από την κρατική συμμετοχή), ίδρυση συνεταιριστικής τράπεζας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιδότηση των θέσεων στελεχών για τις ΜΜΕ.

Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, το πρόγραμμα του ΔΗΚΚΙ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της ΑΤΕ σε συνεταιριστική βάση και με παροχή χαμηλότοκων δανείων, την επιθετική αναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ σε συνεργασία με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για την εγχώρια παραγωγή γεωργικών σπόρων οικολογικών προδιαγραφών, την «έξοδο των γεωτεχνικών στα χωράφια».

Τέλος, περιλαμβάνονται προτάσεις για άμεση λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού και του ιατρού στο χώρο εργασίας, την επί 24ωρο εφημερία των δημοσίων ιατρικών κέντρων στις βασικές ειδικότητες, την κατοχύρωση του 10% του εθνικού εδάφους ως απόλυτα προστατευόμενου και με τάση αύξησης του ποσοστού αυτού, προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και την ηλεκτροκίνηση, καθιέρωση του θεσμού των τοπικών δημοψηφισμάτων και των λαϊκών συνελεύσεων, (όπου οι αποφάσεις τους θα είναι δεσμευτικές για τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες, όταν αυτές λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3).

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε επίσης η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΔΗΚΚΙ, η οποία έχει ως εξής:

1) Τάκης Καραθανάσης, ηθοποιούς, τέως συνδικαλιστής

2) Ανδρέας Παναγόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

3) Νικόλαος Σαραντόπουλος, οικονομολόγος

4) Βασίλης Γεωργιάδης, Ιστορικός-Συγγραφέας

5) Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, μέλος του ΚΕΠΕ και πρόεδρος του Ελληνοκουρδικού Συνδέσμου

6) Δημήτρης Τριφιάτης, πανεπιστημιακός

7) Παναγιώτης Σταθέας, οικονομολόγος

8) Απόστολος Καραγιάννης, οικονομολόγος

9) Παναγιώτης Μωραγιάννης, δικηγόρος

10) Εμμανουήλ Μαρκάκης, νεολαίος, οικονομολόγος

11) Στέλιος Δημητρακόπουλος, νεολαίος, ιατρός

12) Παναγιώτης Γαλλετσέλης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.