Η ανθρώπινη φιγούρα μεταπλάθεται μέσα από την αφθαρσία του μετάλλου, στην έκθεση γλυπτικής του εικαστικού Δημήτρη Βλάσση, με τίτλο «Ροές - Αντίσταση στη φθορά», η οποία παρουσιάζεται στον Εικαστικό Κύκλο, έως τις 16 Μαΐου.
Η ανθρώπινη φιγούρα μεταπλάθεται μέσα από την αφθαρσία του μετάλλου, στην έκθεση γλυπτικής του εικαστικού Δημήτρη Βλάσση, με τίτλο «Ροές - Αντίσταση στη φθορά», η οποία παρουσιάζεται στον Εικαστικό Κύκλο, έως τις 16 Μαΐου.
«Η καταγωγή της γλυπτικής μου είναι η αρχιτεκτονική»
Ο Δημήτρης Βλάσσης αναφέρει στο σημείωμα του καταλόγου του: «Επιχειρώ τη μετάπλαση της ανθρώπινης φιγούρας από την αρμονία του ανθρωπίνου σώματος στην αίσθηση και την αισθητική του μετάλλου, μέσα από μία ΡΟΗ που εκφράζεται με τη δομή του βιομηχανικού μεταλλικού σωλήνα. Δεν αποτυπώνω ρεαλιστικά. Θέλω να εκμαιεύσω την συγκίνηση του θεατή με την αναγωγή του στη σφαίρα των ιδεών μου.
Η καταγωγή της γλυπτικής μου είναι η αρχιτεκτονική, τα θέματά της είναι ο έρωτας, η ζωή, ο θάνατος, οδηγός της είναι τα κείμενα, μοντέλο της το ανθρώπινο κορμί και απόδοσή της μια φορτισμένη κίνηση, που ελέγχεται από κατασκευαστική λογική. Δεν είναι τόσο εύκολο να “ξεφύγω” από την αρχιτεκτονική μου παιδεία, ούτε να παρακάμψω τη βιομηχανική λογική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Αυτό, σε δεύτερη ανάγνωση, διαβάζεται ως εμμονή στην αφαίρεση, αν σκεφτεί κανείς πως ανήκω στους αρχιτέκτονες του μοντερνισμού, πλην, με λατρεία στην κάθε ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική οποιουδήποτε παρελθόντος. Σκέπτομαι συχνά πως η αφαίρεση στην τέχνη (εκφραζόμενη, συνήθως, στην απόδοση του ανθρωπίνου σώματος), είναι ομόδρομη με την ιδεοπλασία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Σκέπτομαι πως το ανθρώπινο σώμα, αναμφισβήτητα τέλειο, είναι, τελικά, “Μπαρόκ”. Και δυστυχώς, όσο πιο πολύ γερνάει (εδώ, συγχωρείστε μου τη χιουμοριστική διάθεση), τόσο πιο "Μπαρόκ" γίνεται. Ίσως, αυτό να με ενοχλεί περισσότερο. Κατανοείστε την εμμονή μου στις σφριγηλές, τις στιλπνές επιφάνειες και την αφαιρετική μορφολογία, που πιστεύει πως, έτσι, θα “γητέψει”, θα εμποδίσει τη φθορά».
Πολυτάλαντος, με σημαντικό αριθμό έργων
Γεννημένος στον Πειραιά, το 1946, ο Δημήτρης Βλάσσης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Αθηνών το 1969 και, έκτοτε, εργάζεται ως αρχιτέκτων, designer και γλύπτης, με σημαντικό αριθμό έργων αρχιτεκτονικής, αντικειμένων design, εκθέσεων γλυπτικής (ατομικών και ομαδικών, εντός και εκτός Ελλάδος), με βιβλία, διαλέξεις, διδασκαλία, παρουσιάσεις άρθρων και θέσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό, ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Παράλληλα, έχει κάνει θεατρικές σπουδές και ασχολείται με το θέατρο ως κειμενογράφος, σκηνοθέτης και σκηνογράφος.
Πληροφορίες
Εικαστικός Κύκλος: Καρνεάδου 20 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 7291642. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Σάββατο: 10.00 - 15.00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 - 20.00, Δευτέρα: κλειστά.
naftemporiki.gr