Πολιτική
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 19:47

ΝΔ: Καταψηφίσαμε το Ολυμπιακό ν/σ. Η κυβέρνηση το αμφισβητεί

Η υπεύθυνη του τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, δήλωσε ότι το κόμμα της καταψήφισε το Ολυμπιακό νομοσχέδιο στην Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2003, και την υπουργικής τροπολογίας 2028/135.12.12.2003, «διότι ήταν η ενσάρκωση μεθόδων και πρακτικών που παραβίαζαν κάθε έννοια νομιμότητας».

Αναλυτικά «η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά είχε καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να φέρει εκ των υστέρων τροπολογίες και τροποποιήσεις του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ενώ η συζήτηση και η ψηφοφορία έγινε στην αρμόδια Επιτροπή και είχε ζητήσει από τον προεδρεύοντα κ. Κ. Γείτονα να διακοπεί η συζήτηση και να επαναληφθεί σε 24 ώρες όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. (Πρακτικά ΒΟΥΛΗΣ Συνεδρίαση ΜΗ΄ 17.12.2003. Σελίδα 2292)

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και κατά άρθρο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2003 ενώ η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε 8 ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 12.12.2003.

Καμία ψηφοφορία δεν μπορούσε να γίνει στην Ολομέλεια –ούτε επί των άρθρων, ούτε επί των τροπολογιών- όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο σε μία ημέρα, στις 17 Δεκεμβρίου, διότι η κυβέρνηση το εισήγαγε με το άρθρο 70 παρ.2 του Συντάγματος.

Για το θέμα τροπολογίας, την οποία προανήγγειλε μεν αλλά δεν παρουσίασε στην επιτροπή ο αρμόδιος υπουργός κ.Βενιζέλος, διαμαρτυρήθηκε έντονα η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής και κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Ε.Μ.Υ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ζ΄ 4.12.2003 ΣΕΛΙΔΑ 838)

Το νομοσχέδιο καταψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων η Νέα Δημοκρατία, στην Επιτροπή, όπου προβλεπόταν και έγιναν οι σχετικές ψηφοφορίες. (Πρακτικά Δ.Ε.Μ.Υ. Συνεδρίαση 4.12.2003 Σελ. 862 Μ. Κεφαλογάννης).

Καμία ψηφοφορία επί των τροπολογιών δεν έγινε στην ολομέλεια, ο Προεδρεύων κ. Παναγιώτης Σγουρίδης ανέγνωσε τους αριθμούς των τροπολογιών τις οποίες έκανε δεκτές η Βουλή κατά πλειοψηφία. (Πρακτικά ΒΟΥΛΗΣ Συνεδρίαση ΜΗ΄ 17.12.2003. Σελίδα 2328)».

Ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι καταψηφίζουν οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. και του Συνασπισμού.

Δήλωση καταψήφισης κατά την ώρα της ψηφοφορίας από εκπρόσωπο της Ν.Δ. δεν υπήρξε.

Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από τα Πρακτικά της Βουλής:

«Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του με τις τροποποιήσεις του κύριου Υπουργού και την τροπολογία ... ;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, Δεκτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού «Ρύθμιση Θεμάτων Ολυμπιακής Προετοιμασίας και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, ενιαία, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του με τις τροποποιήσεις...»