Κόσμος
Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 11:45

ΠΓΔΜ: Υπέρ των παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης Γερμανία και ΗΠΑ

Οι πρέσβεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ εκφράστηκαν υπέρ των παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Οι πρέσβεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ εκφράστηκαν υπέρ των παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Η πρέσβης της Γερμανίας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας Κριστίνε Αλτχάουζερ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητες παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τις σοβαρές κατηγορίες που απορρέουν από τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δημοσιεύσεις υλικού, κάτι που ενοχλεί τόσο εμένα όσο και άλλους δυτικούς παρατηρητές της πολιτικής σκηνής στα Σκόπια», πρόσθεσε η κ. Αλτχάουζερ, σε διάλεξή της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ».

«Σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, οι πολιτικές συνέπειες είναι αναπόφευκτες, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τη φύση των ισχυρισμών αυτών. Για να γίνω σαφής, όπως ο συνάδελφός μου, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν από μερικές ημέρες: πολιτικές συνέπειες σημαίνει παραιτήσεις ως προϋπόθεση για να αρχίσουν διαφανείς και αμερόληπτες έρευνες», σημείωσε η πρέσβης της Γερμανίας στην ΠΓΔΜ.

Ο δε πρέσβης των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι, σε προ ημερών συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό, σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, είπε ότι σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ, είναι απαραίτητες ακόμη και παραιτήσεις για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.

«Ως Αμερικανός, μπορώ να πω ότι, εμείς, σε τέτοιες και παρόμοιες κρίσεις είχαμε την ανάγκη να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ερευνών. Είχαμε περιπτώσεις, όπου χρειάστηκαν αλλαγές, ανακατανομή των ρόλων των προσώπων, όπου υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, τιμωρίες, ακόμη και παραιτήσεις. Όχι με σκοπό να διαπιστωθεί η ενοχή κάποιων, αλλά να διαβεβαιωθούν οι πολίτες, ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν με αξιόπιστο τρόπο», σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η κεντροαριστερή Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεών του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατηγορεί τη δεξιά κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του κ. Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών.

Η αντιπολίτευση, η οποία δεν αναγνωρίζει και το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από την Βουλή, ζητεί τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.