Κοινωνία
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 21:46

Σε οχτώ χρόνια με αναστολή αστυνομικοί για κακοποίηση κρατουμένου το 2007 στην Καλλιθέα

Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών  με αναστολή στην έφεση καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, δύο αστυνομικοί - ο ένας σήμερα συνταξιούχος- για βασανιστήρια κρατουμένου.

Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών  με αναστολή στην έφεση καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, δύο αστυνομικοί - ο ένας σήμερα συνταξιούχος- για βασανιστήρια κρατουμένου.

Στους κατηγορουμένους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Σημειώνεται ότι, οι κατηγορούμενοι αρχικά ήταν τέσσερις αλλά το δικαστήριο για τους δύο μετέτρεψε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα, αδίκημα το οποίο έχει παραγραφεί και έτσι απαλλάχθηκαν.

Τον Μάιο του 2007, ο κρατούμενος με φανερή ψυχική διαταραχή που είχε συλληφθεί για παρενόχληση θαμώνων καφετέριας μεταφέρθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση από βαρύτατα τραύματα που του προκάλεσαν τέσσερις αστυνομικοί του τμήματος όπου κρατείτο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνηγόρων του, είναι η πρώτη καταδίκη από το Πρωτοβάθμιο Κακουργοδικείο για βασανιστήρια κρατουμένου.

«Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, υποδειγματική ως προς τη διεξαγωγή της, που φώτισε όλες τις πλευρές της συγκεκριμένης υπόθεσης, το δικαστήριο κατέληξε στην επιβολή αυστηρών ποινών κάθειρξης με την οποία σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μας την πρόθεση της Δικαιοσύνης να μην επιτρέπει σήμερα την αστυνομική αυθαιρεσία πολλώ μάλλον και στην συγκεκριμένη υπόθεση που είχαν σαν αποτέλεσμα να επιφέρουν βαρύτατη σωματική βλάβη στον παθόντα καθιστώντας τον έτσι καθολικά ανάπηρο σε όλη του τη ζωή. Επιτέλους η Δικαιοσύνη πρέπει να εγκαταλείψει τη διστακτικότητά της να τιμωρεί με την ειδική διάταξη περί βασανισμού. Δυστυχώς για τέτοιους είδους υποθέσεις η χώρα μας έχει κατ' επανάληψη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός. Το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό», είπαν χαρακτηριστικά. 

newsroom naftemporiki.gr