Κοινωνία
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 15:33

Εσπερίδα με θέμα «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική: Τόπος και Τύπος»

Τρεις υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, μια πολύ γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε και η μεγάλη προσέλευση κόσμου ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ με θέμα «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική: Τόπος και Τύπος» από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και την Κίνηση Πολιτών «Άνθη της Πέτρας».

Τρεις υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, μια πολύ γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε και η μεγάλη προσέλευση κόσμου ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ με θέμα «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική: Τόπος και Τύπος» από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και την Κίνηση Πολιτών «Άνθη της Πέτρας».

Ο Καθηγητής του ΕΜΠ Τάσης Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην ουσία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ως στάση που καθορίζει τη φιλοσοφία με την οποία οι κοινωνίες βλέπουν την ύπαρξή τους στο φυσικό περιβάλλον. Υπογράμμισε δε, ότι οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που αποτελούν την αιχμή του σύγχρονου τρόπου δόμησης βρίσκουν την πιο ολοκληρωμένη έκφρασή τους στον τρόπο με τον οποίο οι λαϊκοί μαστόροι οικοδομούσαν.

Ο Γιάννης Τσιαούσης, παρουσίασε την επίδραση που μπορεί να έχει η δραστηριοποίηση των ενεργών πολιτών στην προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής προσελκύοντας την προσοχή επιστημονικών ιδρυμάτων, της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης αλλά και ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες των πολιτών μέσω νέων μορφών συλλογικότητας όπως τα Άνθη της Πέτρας, με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί με την καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη του έργου των Λαγκαδινών μαστόρων.

Τέλος, η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου, που συντόνισε και τη συζήτηση, αποτύπωσε την ιστορική διαδρομή της ενασχόλησης του Τύπου με το θέμα, αναδεικνύοντας περιπτώσεις που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση παραδοσιακών οικισμών. Επιπλέον, η δημοσιογράφος κατέδειξε την ανάγκη ο Τύπος –συμπεριλαμβανομένων και των νέων μορφών του (ηλεκτρονικός κτλ) - να ασχοληθεί πιο συστηματικά και όχι υπό το πρίσμα ενός ταξιδιωτικού εντύπου με τα θέματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της.

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε όχι μόνο σε ζητήματα που αφορούν τις εφαρμογές των αρχών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο σύγχρονο τρόπο δόμησης, αλλά και σε αναγκαίες παρεμβάσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς όπως τα Λαγκάδια Αρκαδίας για την αποκατάσταση της φυσιογνωμίας τους.