Κόσμος
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 13:30

Πιέσεις δέχεται ο Μπλερ για το θέμα ύπαρξης όπλων στο Ιράκ

Εντείνεται η πίεση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με θέμα πιθανά σφάλματα των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών για το Ιράκ, έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον για την πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με τη συλλογή των στοιχείων για το ιρακινό οπλοστάσιο που χρησιμοποιήθηκαν για να νομιμοποιήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Χάουαρντ, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου για τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει το θέμα δεν αφήνει πολλές επιλογές στον βρετανό πρωθυπουργό.

«Πιστεύω πλέον ότι γίνεται σαφές πως πρέπει να διεξαχθεί έρευνα», δήλωσε σήμερα ο Μάικλ Χάουαρντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC. «Ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συνεχίσει να ακολουθεί ξεχωριστό δρόμο, ότι δεν θα συνεχίσει να είναι απομονωμένος ως προς αυτό».

Ο ηγέτης των Τόρις θα καταθέσει εντός της εβδομάδας πρόταση στο κοινοβούλιο ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας, ενώ ο Τόνι Μπλερ έχει να αντιμετωπίσει αύριο τις ερωτήσεις της πανίσχυρης επιτροπής συνδέσμου των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου το θέμα των Οπλων Μαζικής Καταστροφής του Ιράκ αναμένεται να είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Η αξιοπιστία του Βρετανού πρωθυπουργού δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα όταν η αναζήτηση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ απέβη άκαρπη. Η δημόσια αγανάκτηση δεν αμβλύνθηκε ούτε από τη νίκη του Τόνι Μπλερ στην ψηφοφορία για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση ούτε από το απαλλακτικό συμπέρασμα της έκθεσης Χάτον για τις ευθύνες της βρετανικής κυβέρνησης στην υπόθεση της αυτοκτονίας του Ντέιβιντ Κέλι.

Πριν από τον πόλεμο ο Μπλερ έλεγε ότι το οπλοστάσιο του Σαντάμ είναι «ενεργό και αναπτυσσόμενο» και ότι το Ιράκ αποτελεί εξ αυτού του γεγονότος άμεση απειλή. Παρά το ότι οι έρευνες για το οπλοστάσιο του Ιράκ δεν είχαν αποτελέσματα, ο Τόνι Μπλερ συνέχισε να επιμένει ότι «τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων» θα βρεθούν τελικά.

Η παραδοχή του Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας που αναζητεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν τέτοια οπλισκά συστήματα στο Ιράκ και δήλωσε ότι «όλοι σφάλαμε» πριν παραιτηθεί, κατάφερε καίριο πλήγμα στις αγγλο-αμερικανικές θέσεις.

Οι δηλώσεις Κέι ανάγκασαν τον πρόεδρο Μπους να αποφασίσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα ερευνήσει τα πεπραγμένα των υπηρεσιών πληροφοριών ως προς το ιρακινό οπλοστάσιο. Η απόφαση Μπους σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πίεση της βρετανικής κοινής γνώμης περιορίζουν αποφασιστικά πλέον τις επιλογές του Βρετανού πρωθυπουργού.