Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέβαλε πέντε προτάσεις στην κυβέρνηση της Κολομβίας με στόχο να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται στην Κούβα για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που διαρκεί πέντε δεκαετίες στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέβαλε πέντε προτάσεις στην κυβέρνηση της Κολομβίας με στόχο να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται στην Κούβα για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που διαρκεί πέντε δεκαετίες στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Σε ανοικτή επιστολή της προς τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, η γραμματεία του επιτελείου των FARC καλεί να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα η έκθεση της «ιστορικής επιτροπής για τη σύγκρουση και τα θύματά της», την οποία εκπόνησαν 12 πανεπιστημιακοί και παραδόθηκε στους διαπραγματευτές τον Φεβρουάριο. Ζητά από τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του να τη διαβάσουν προσεκτικά.
Η γραμματεία, το συλλογικό όργανο το οποίοι διοικεί τους αντάρτες, ζητεί επίσης να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα μελετήσει την έκθεση αυτή και θα αποδώσει ποινικές και πολιτικές ευθύνες στα μέρη.
Ακόμη, προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα φωτίσει το «φαινόμενο των παραστρατιωτικών οργανώσεων» και το άνοιγμα των απόρρητων αρχείων σχετικά με τη σύρραξη.
Επιπλέον, η ηγεσία των ανταρτών καλεί τον πρόεδρο της Κολομβίας να διατηρήσει την «ηρεμία» του και να μην αφεθεί να επηρεαστεί από την αναταραχή της εσωτερικής πολιτικής.
Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος επικρίνεται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση διότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις παρότι 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα των FARC, δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, εάν παραμείνουν ατιμώρητα εγκλήματα.
Εκτίμησε ότι η μεταβατική δικαιοσύνη, ένα από τα θέματα που συζητώνται στην Αβάνα, πρέπει να είναι «συμβατή» με την εθνική νομοθεσία, αλλά και το διεθνές δίκαιο. Ακόμη, είπε πως ελπίζει οι FARC να ζητήσουν συγγνώμη για την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 στρατιώτες και για άλλα εγκλήματα.
Επιπλέον, είπε ότι πρέπει να τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ωστόσο οι FARC αντέτειναν στην επιστολή τους ότι η «ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με το χρονόμετρο στο χέρι», ενώ αναφερόμενοι στην πολύνεκρη μάχη στην Κάουκα ανέφεραν ότι επρόκειτο για νόμιμη αυτοάμυνα.
Αντιδρώντας στην ενέδρα αυτή, ο πρόεδρος Σάντος διέταξε να ξαναρχίσουν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων και στρατοπέδων των ανταρτών, οι οποίες είχε δώσει εντολή να ανασταλούν μερικές εβδομάδες νωρίτερα διότι οι αντάρτες τηρούσαν την εκεχειρία που είχαν κηρύξει μονομερώς στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Στο μεταξύ, η δεύτερη σε μέγεθος οργάνωση αριστερών ανταρτών της Κολομβίας, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ανέφερε χθες ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Σάντος έχουν προχωρήσει πολύ και ότι το “τρένο της ειρήνης” μπορεί να ξεκινήσει σύντομα, αλλά προειδοποίησε ότι αποκλείει εκ των προτέρων τη φυλάκιση μελών της.
Ο Νικολάς Ροδρίγκες, ηγέτης του ELN, είπε ότι έχει πλέον επέλθει συμφωνία για το 80% των θεμάτων που θα τεθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αλλά πρόσθεσε ότι «απομένει ένα 20% για να συμφωνήσουμε, αυτό λείπει για καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αντάρτης από τα 14 του χρόνια, ο Ροδρίγκες, επικηρυγμένος με ένα ποσό ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων και κατηγορούμενος για δολοφονίες, απαγωγές, τρομοκρατία και διάφορα άλλα αδικήματα, επέμεινε ότι ένας από τους βασικούς όρους για να υπάρξει συμφωνία είναι ότι δεν θα φυλακιστούν μέλη του ELN.
«Επ' ουδενί. Αν καταφέραμε να μείνουμε εκτός της φυλακής για 50 χρόνια, πολεμώντας έναν πανίσχυρο στρατό, είναι παράλογο να νομίζει κανείς ότι θα πάμε φυλακή διότι θέλουμε να δοθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση», τόνισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters