Τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη συνέχισε χθες η συμμαχία αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τον διορισμό του νέου του μεσολαβητή, που καλείται να συμβάλει στον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης.
Τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη συνέχισε χθες η συμμαχία αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τον διορισμό του νέου του μεσολαβητή, που καλείται να συμβάλει στον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης.
Ο Μαυριτανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ θα αντικαταστήσει τον Τζαμάλ Μπενομάρ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και τους συμμάχους του στον Κόλπο. Ο διορισμός του θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, εάν κανένα κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εκδηλώσει την αντίθεσή του σε αυτόν.
Αλλά η επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, την οποία επιθυμούν οι σιίτες αντάρτες Χούδι, δεν μπορεί να συμβεί πριν τερματιστούν πλήρως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, όπως προειδοποίησαν οι τελευταίοι.
Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από το Ριάντ ότι η εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που ξεκίνησε την 26η Μαρτίου τερματίζεται, οι επιδρομές επαναλήφθηκαν χθες. Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε όλες τις περιοχές όπου είναι παρόντες οι σιίτες αντάρτες: κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά, στη Χοντάιντα και κοντά στο Άντεν, όπου οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και μαχητές πιστούς στον πρόεδρο Χάντι συνεχίζονταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Όπως δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας, στο Άντεν έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες εχθροπραξιών. Στη Ντάλεχ, τουλάχιστον 23 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της αραβικής συμμαχίας, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε ένας τοπικός αξιωματούχος. Λίγο βορειότερα, στην Τάιζ, ένα στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) δήλωσε ότι εντοπίστηκαν από μια ομάδα οι σοροί δέκα στρατιωτικών, μετά την κατάληψη ενός στρατοπέδου δυνάμεων πιστών στον Χάντι από τους αντάρτες την Τετάρτη.
Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης κατήγγειλε ότι η Τεχεράνη, που σύμφωνα με τον Χάντι, τους συμμάχους και δυτικά κράτη υποστηρίζει τους Χούδι, αποπειράται να «παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό» που έχει επιβληθεί στη χώρα για να αποτραπούν οι παραδόσεις όπλων στους αντάρτες. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως δήλωσαν ότι η νηοπομπή ιρανικών πλοίων που η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει ανησυχίες πως μπορεί να μεταφέρει όπλα στους Χούδι έκανε στροφή 180°. Μολαταύτα τα πλοία, τα οποία πλέουν βραδέως «θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή» να χαράξουν ξανά πορεία προς την Υεμένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν πολύ στενά» τη νηοπομπή.
Όταν ανακοίνωνε τον τερματισμό των πληγμάτων την περασμένη Τρίτη, η σαουδαραβική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι διατηρεί τον αποκλεισμό και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επεμβαίνει εάν οι σιίτες αντάρτες κάνουν κινήσεις τις οποίες το Ριάντ κρίνει απειλητικές.
Οι εξελίξεις των προηγούμενων 48 ωρών δείχνουν ότι «δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να εφαρμοστεί μια αληθινή κατάπαυση του πυρός», εκτίμησε ο Αμπντεχάλεκ Αμπντάλα, αναλυτής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η συνέχιση των επιδρομών προκαλεί εξάλλου ερωτήματα για τους λόγους που ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να ανακοινώσει τον τερματισμό της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων της συμμαχίας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι αποτελούσε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διεθνείς πιέσεις, λόγω των πολυάριθμων αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς, άλλοι κρίνουν ότι οφειλόταν στις φιλικές προτροπές δυτικών κρατών προς το Ριάντ ώστε να διευκολύνει μια πολιτική διευθέτηση. Άλλοι επικαλούνται τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται ήδη ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις στην Υεμένη.
Η Σαουδική Αραβία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για το ανθρώπινο κόστος των επιδρομών, ιδίως από την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που χθες κάλεσε να διεξαχθεί έρευνα για τις ενδεχόμενες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο