Πολιτική
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 22:38

Ε.Ε.: Τριπλασιασμός της χρηματοδότησης για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού της επιχείρησης «Τρίτων» αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού της επιχείρησης «Τρίτων» αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους», δήλωσε ο κ. Τουσκ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η Ε.Ε. πρέπει να λάβει άμεση δράση.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης «Τρίτων» με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη. 

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής «Τρίτων» στη Μεσόγειο για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ».

Ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι στις 13 Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων της αποστολής», τόνισε από την πλευρά της Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Αλ. Τσίπρας: Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό

Για ευτυχή κατάληξη των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι εξασφαλίστηκε ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που συζητήσαμε σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, επ’ αφορμή δυσάρεστων γεγονότων, αλλά να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο όμως και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι έγινε σαφές πως το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις περιοχές της Μεσογείου στη βόρεια Αφρική, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει ένας σημαντικός πυλώνας όπου έρχονται προσφυγικές κυρίως ροές.

«Καταφέραμε να αναδείξουμε αυτή την πλευρά παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος σήμερα έγινε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν που αφορούσε τη Λιβύη και έτσι είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες να έχουμε ουσιαστική αύξηση – έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου έστω να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ.Τσίπρας, στο κοινό ανακοινωθέν εντάχθηκε ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεργασίας της Ε.Ε. με τις τουρκικές αρχές.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ενισχύσαμε μαζί και με άλλες χώρες δικαιότερη κατανομή της ευθύνης».

Πηγή: ΑΜΠΕ