Η διαφαινόμενη απόφαση εταίρων και δανειστών να πάνε πίσω την οποία συμφωνία με την Αθήνα και συγκεκριμένα με απώτατο όριο την 30η Ιουνίου, με απλά λόγια να εξαντλήσουν την τετράμηνη παράταση της 20ης Φεβρουαρίου, «τρομάζει» την κυβέρνηση.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Η διαφαινόμενη απόφαση εταίρων και δανειστών να πάνε πίσω την οποία συμφωνία με την Αθήνα και συγκεκριμένα με απώτατο όριο την 30η Ιουνίου, με απλά λόγια να εξαντλήσουν την τετράμηνη παράταση της 20ης Φεβρουαρίου, «τρομάζει» την κυβέρνηση.
Κι αυτό διότι οι υποχρεώσεις «βουνό» Ιουλίου και Αυγούστου προς την ΕΚΤ θα τη φέρουν εκ των πραγμάτων αντιμέτωπη με το δίλημμα «υποχωρήσεις ή χρεοκοπία». Γι' αυτό ο Πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.
Ήδη, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και εντός του πρωθυπουργικού επιτελείου πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του συμβούλου του Αλέξξη Τσίπρα, Γιάννη Αλμπάνη στην ιστοσελίδα rednotebook.gr υπό τον τίτλο «Να μην πέσουμε στην παγίδα των δανειστών», όπου σημειώνεται πως «η πολιτικά αποδυναμωμένη κυβέρνηση μιας οικονομικά εξαντλημένης χώρας θα βρεθεί στο τέλος ενώπιον του αμείλικτου διλήμματος: Αποδοχή μνημονιακών μέτρων ή χρεοκοπία».
«Ο χρόνος τρέχει σε βάρος της κυβέρνησης και η χειρότερη επιλογή είναι να αφεθούν τα πράγματα να κυλήσουν όπως τώρα« καταλήγει ο κ. Αλμπάνης και σημειώνει: «Πρώτον, πρέπει την "ώρα μηδέν" να μην την ορίσουν οι δανειστές, αλλά η ελληνική πλευρά… Δεύτερον, η πληρωμή μισθών και συντάξεων πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα» και «Τρίτον, απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα των δανειστών πρέπει να τεθεί ανοιχτά μια τρίτη εναλλακτική, αυτή της ρήξης με τους δανειστές».
Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του κόμματος (Α. Φλαμπουράρης, Π. Σκουρλέτης), βουλευτές (Α. Μητροπούλος) και ευρωβουλευτές (Κ. Χρυσόγονος) θέτουν εκ νέου το θέμα του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτυχία.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, και εντός των δανειστών υπάρχουν πλέον δύο στρατόπεδα: των «σκληρών» (Λαγκάρντ, Σόιμπλε), που επιμένουν στην υιοθέτηση όλου του πακέτου των μεταρρυθμίσεων με όπλο την «οικονομική ασφυξία» και εκείνων που επιθυμούν τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Βρυξέλλες να κάνουν πίσω σε μία σειρά από αιτήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την Αθήνα.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, σε αυτήν την περίπτωση, μια απόφαση της Αθήνας να πάει πίσω χρονικά εξαγγελίες όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία και η αύξηση του κατώτατου μισθού ή η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την πόρτα της συμφωνίας.
Κάτι ανάλογο υπαινίχθηκε το πρωί ο ένας εκ των δύο βασικών διαπραγματευτών της ελληνικής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, είπε ότι «σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να συμφωνήσει με εταίρους και δανειστές θα γίνουν κάποιες μεταβολές στην πολιτική και κάποια πράγματα (εννοεί εξαγγελίες) θα πάνε αργότερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα του Bloomberg, που ισχυρίζεται ότι «μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν είναι τόσο μακρινή όσο φανταζόμαστε και μπορεί να έλθει νωρίτερα απ' ό,τι περιμένουμε».
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, «αγκάθι παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις» και «μία από τις δύο πλευρές θα πρέπει να αλλάξει στάση στο θέμα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις».