Κόσμος
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 19:36

ΠΓΔΜ: Νέοι πονοκέφαλοι και αποκαλύψεις για τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι

Τη συγκάλυψη της υπόθεσης της σύλληψης του γιου του προέδρου της Βουλής, Τράικο Βελιάνοσκι, στους Ευζώνους Κιλκίς, πριν από περίπου δύο χρόνια, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, φέρεται να επεδίωκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία του ίδιου με την υπουργό Εσωτερικών Γκορτνάνα Γιανκούλοφσκα.

Τη συγκάλυψη της υπόθεσης της σύλληψης του γιου του προέδρου της Βουλής, Τράικο Βελιάνοσκι, στους Ευζώνους Κιλκίς, πριν από περίπου δύο χρόνια, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, φέρεται να επεδίωκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία του ίδιου με την υπουργό Εσωτερικών Γκορτνάνα Γιανκούλοφσκα.

Τη συνομιλία δημοσιοποίησε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεών του, για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 2 Μαϊου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς υπήκοος ΠΓΔΜ ηλικίας 20 ετών, σε βάρος του οποίου είχε σχηματιστεί δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.

Σε έλεγχο ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ. του 20χρονου, κατά την είσοδό του στην ελληνική επικράτεια, στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων,είχαν βρεθεί και κατασχέθηκαν τρία ναρκωτικά δισκία Ecstasy, μικροποσότητα κοκαΐνης και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι 9 εκατοστών.

Σε βάρος του συλληφθέντα είχε ασκηθεί δίωξη από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην ΠΓΔΜ, με την υποχρέωση να παρουσιαστεί στη δικάσιμο που είχε οριστεί εις βάρος του, για τις 5 Ιουλίου 2013.

Όπως προκύπτει από την τηλεφωνική συνομιλία, που δημοσιοποίησε η αντιπολίτευση, ο κ.Γκρούεφσκι ενημερώθηκε άμεσα από την κ.Γιανκούλοφσκα, για τη σύλληψη του γιου του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ και το γεγονός αυτό προκάλεσε τον προβληματισμό του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Η κ.Γιανκούλοφσκα εξηγεί στον κ.Γκρούεφσκι, ότι εκπαιδευμένο σκυλί της ελληνικής αστυνομίας ανίχνευσε ναρκωτικές ουσίες στο όχημα του γιου του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ και οι Έλληνες αστυνομικοί, κατά τον έλεγχο που έκαναν, βρήκαν τα ναρκωτικά και ένα μαχαίρι. Η κ.Γιανκούλοφσκα φέρεται να λέει στον κ.Γκρούεφσκι ότι η ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας δεν ήταν και πολύ μεγάλη και πως σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως, ο συλληφθείς δεν οδηγείται στη φυλακή, όμως αν γίνει γνωστό, ότι πρόκειται για τον γιο του προέδρου της Βουλής, τότε η όλη υπόθεση θα πάρει τη μορφή σκανδάλου. Στη συνέχεια ακολουθεί ο εξής διάλογος μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ:

Γκ.Γιανκούλοφσκα: Ξέρετε, ο γιος του προέδρου της Βουλής είναι κάπως προβληματικός

Ν.Γκρούεφσκι: Όχι μόνον ο γιος του, αλλά και η κόρη του....Τώρα τι κάνουμε; Αυτοί (εννοεί τις ελληνικές αρχές) γνωρίζουν ποιανού γιος είναι ο συλληφθείς; Σίγουρα θα το μάθουν

Γκ.Γιανκούλοφσκα: Θα το μάθουν... Ίσως να μην γνωρίζουν τώρα, αλλά νομίζω ότι θα το μάθουν...  Τώρα, πρόκειται για μικροποσότητα ναρκωτικών και για προσωπική χρήση και στις περιπτώσεις αυτές η κατοχή μικροποσότητας είναι αδίκημα, κακούργημα είναι το εμπόριο ναρκωτικών. Τώρα, αυτός είναι ξένος πολίτης και να μπορούν να τον σώσουν, διότι, αλλιώς, αν μπει σε ελληνική φυλακή, τότε η όλη υπόθεση θα γίνει τσίρκο

Ν.Γκρούεφσκι:Αν μάθουν ποιανού γιος είναι, θα μπει στη φυλακή...Θα του στείλω ένα μήνυμα (στον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ) και θα του πω ότι είναι προτιμότερο να μην μάθουν (σ.σ.οι ελληνικές αρχές) ποιανού γιος είναι ο συλληφθείς και να μην πάρει κανένα τηλέφωνο σε κάποιον εκεί στην Ελλάδα.