Πολιτική
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2004 15:46

Ολο το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

«Καταθέτουμε σήμερα την πρότασή μας για μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και, προπάντων, ελπιδοφόρο πρόγραμμα, που καταρτίστηκε από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος με επικεφαλής τον Γιώργο Σουφλιά, τους επιστήμονες και τα στελέχη της Παράταξής μας στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και βέβαια τους αρμόδιους Συντονιστές και υπεύθυνους των Τομέων. Τους ευχαριστώ και τους συγχαίρω.

Με την παρουσίαση του προγράμματός μας προτείνουμε, σε κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε πολίτη χωριστά, μια συμφωνία τιμής για την πολιτική της επόμενης τετραετίας. Μια συμφωνία ξεκάθαρη και απόλυτα δεσμευτική. Ταυτόχρονα δηλώνουμε, έμπρακτα, ότι η Νέα Διακυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι πανέτοιμη να οδηγήσει τη Χώρα στη λεωφόρο της ανάπτυξης, της δημιουργίας και της κοινωνικής ευημερίας. Είμαστε έτοιμοι (έχουμε όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο) να προχωρήσουμε αποφασιστικά για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Να αλλάξουμε την καθημερινότητα γύρω μας. Να αλλάξουμε πολιτικές. Να αλλάξουμε σελίδα. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Να ανταποκριθούμε, με ευθύνη μετριοπάθεια και ταπεινότητα, στο καθολικό αίτημα της κοινωνίας, για μια νέα καλύτερη Ελλάδα. Να δώσουμε διέξοδο στις αγωνίες της νέας γενιάς, που θέλει και διεκδικεί ελπίδα και προοπτική. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε πραγματικότητα τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, που απαιτεί από εμάς η κοινωνία.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Όλα αυτά τα χρόνια, η Νέα Δημοκρατία, με συνέπεια, μετριοπάθεια και τεκμηρίωση, αναδεικνύει την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας μας. Η Xώρα δεν προχωρά με τους ρυθμούς, που πρέπει και μπορεί. Οι καρποί της ανάπτυξης δεν κατανέμονται δίκαια σε όλους. Οι κοινοτικοί πόροι δεν αξιοποιούνται αποτελεσματικά. Το τίμημα που καταβάλλει η κοινωνία μας είναι βαρύτατο.

- Τα νοικοκυριά είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.

- Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «βγήκαν› εκτός αγοράς.

- Ο αγροτικός κόσμος βρέθηκε σε κατάσταση απόγνωσης.

- Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας επιδεινώνεται.

- Δημιουργήθηκε νέα φτώχεια.

- Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου των ‘’15’’.

- Η ακρίβεια σε βασικά είδη είναι ακόμη μεγαλύτερη.

- Το βιοτικό επίπεδο βρίσκεται στα επίπεδα του 1980.

- Οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες δίνουν στην Χώρα αρνητική πρωτιά ανάμεσα στους ‘’15’’.

- Η ανεργία έγινε μάστιγα της κοινωνίας μας, αφού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

- Η Στατιστική Υπηρεσία δίνει χαλκευμένα στοιχεία, αφού επιμένει να χρησιμοποιεί την απογραφή του 1991, αντί του 2001, και ο ΟΑΕΔ, διαψεύδει, τα στοιχεία της Στατιστικής, αποκαλύπτοντας ότι η ανεργία υπερβαίνει κατά πολύ τις 500.000. Ένας στους τέσσερις νέους και μία στις τρεις γυναίκες είναι χωρίς δουλειά.

Είναι, μάλιστα, περισσότερο από βέβαιο ότι το πρόβλημα θα είχε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν δεν παρέμενε τόσο ισχυρός ο θεσμός της οικογένειας. Φαίνεται ξεκάθαρα, πια, ότι η Κυβέρνηση που φεύγει, θα αφήσει μαζί με τα κρυφά ελλείμματα και τα κρυφά χρέη και μια απροσδιόριστης έκτασης κρυφή ανεργία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη συνεχιζόμενη μείωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Αιτία: Η αναποτελεσματική οργάνωση του Κράτους, η γραφειοκρατία, η πολυδαίδαλη νομοθεσία, η διαφθορά του κατεστημένου, το αντιαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, η έλλειψη σύγχρονου πλαισίου κινήτρων, η παταγώδης αποτυχία της Οικονομικής Διπλωματίας. Όλα αυτά πιέζουν την παραγωγική βάση, δυσχεραίνουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, περιορίζουν τα κρατικά έσοδα, μηδενίζουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Το 2002, η εισροή ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις ήταν μόλις 53 εκ. ευρώ, όταν στην Πορτογαλία ήταν 100 και στην Ιρλανδία 400 φορές πιο ψηλά.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Κυβέρνηση, αντί να περιορίσει, ευνόησε την κρατική σπατάλη και τη διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περιορίστηκε στη δημιουργική λογιστική για τον πλασματικό εξωραϊσμό των δημοσίων οικονομικών. Διαχειρίστηκε τεράστια ποσά, αλλά απέδωσε ελάχιστα. Ακόμη και σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει (ίσως ούτε η ίδια η Κυβέρνηση) πώς έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2003. Πλασματικός, σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, είναι και ο νέος προϋπολογισμός, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμένει ότι το έλλειμμα του 2004 θα είναι διπλάσιο από το προβλεπόμενο.

Η Κυβέρνηση αυτή αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 85 δισ. ευρώ και δημιούργησε επιπλέον κρυφά χρέη (τα οποία μεταφέρονται στην επόμενη Κυβέρνηση) τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Συνολικά το πραγματικό δημόσιο χρέος (μαζί με τα κρυφά χρέη) ξεπερνά σήμερα τα 195 δισ. ευρώ. Σε κάθε Έλληνα αντιστοιχεί χρέος πάνω από 18 χιλ. ευρώ.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Εστία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το ‘’Κράτος – Κόμμα’’.

- Η Χώρα μας, όπως επισημαίνει η Διεθνής Διαφάνεια, κατρακυλά ασταμάτητα, τα τελευταία χρόνια, στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά.

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι χάνονται κάθε χρόνο περίπου 10 δισ. ευρώ, εξαιτίας της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (με επίσημα έγγραφά της) επισημαίνει αδιαφανείς διαδικασίες και προειδοποιεί για νέες απώλειες πόρων.

- Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε σχετική μελέτη του εκτιμά ότι το 30% των πόρων, που διατίθενται για την Υγεία χάνονται στο χάος που επικρατεί.

- Τα δημόσια έργα κοστίζουν δύο και τρεις φορές πάνω από τον προϋπολογισμό τους.

- Στις αποκρατικοποιήσεις ο ‘’πωλών πληρώνει και ο αγοράζων πληρώνεται’’.

- Στους αμυντικούς εξοπλισμούς πληρώνουμε τιμές πολύ υψηλότερες από ό,τι γειτονικές χώρες.

Παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αποδεικνύεται τώρα (από στοιχεία του αρμόδιου Επιτρόπου) ότι από το Β’ ΚΠΣ χάθηκαν οριστικά 634 εκ. ευρώ, επειδή δεν ζητήθηκαν από κανέναν. Αποκαλύπτεται, ταυτόχρονα, μια έντονη αδυναμία αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, αφού κατά το 2003 δεν απορροφήθηκαν προγραμματισμένοι πόροι 1.820 εκ. ευρώ του Γ΄ ΚΠΣ.

Σήμερα, είναι περισσότερο από εμφανές ότι το σύστημα εξουσίας, το ‘’Σύστημα ΠΑΣΟΚ’’ αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Νέας Εποχής. Αδυνατεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Έχει χάσει ακόμη και την ικανότητα της διαχείρισης.

ΟΡΑΜΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ξέρουμε ότι τα προβλήματα της Οικονομίας, που θα παραλάβουμε, είναι πολλά και σοβαρά. Λύσεις όμως υπάρχουν. Πόροι υπάρχουν. Διάθεση να εργαστούμε υπάρχει. Ξέρουμε τα προβλήματα, μα ξέρουμε και τις λύσεις. Θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην πίστη μου σ’ ένα νέο ελληνικό όραμα, στο πλαίσιο της νέας μεγάλης Ευρώπης των ‘’25’’. Έχω μιλήσει αναλυτικά για τον στρατηγικό προσανατολισμό μας στην Προοπτική του 2010 και πέρα. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες στην πορεία αυτή:

¶ξονας 1ος: Η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη νέα γενιά της Πατρίδας μας.

Πυ ¶ξονας 2ος: Ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, αποτελεσματικό, πραγματικά ανθρώπινο.

¶ξονας 3ος: Μία Νέα Οικονομική Πολιτική, σχεδιασμένη πάνω στα σημερινά αιτήματα και τις αυριανές προκλήσεις, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μια νέα πολιτική που να κυριαρχείται από την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας μας. Βασίζεται στο τρίπτυχο: «Ανάπτυξη – Απασχόληση – Κοινωνική Συνοχή›.

Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε μια ισχυρή αναπτυξιακή διαδικασία, που, αφενός, να παράγει νέες θέσεις εργασίας και, αφετέρου, να χρηματοδοτεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Γιατί, τελικά, αυτό είναι η πεμπτουσία της πολιτικής. Γι’ αυτό υπάρχει η πολιτική. Γι’ αυτό υπηρετούμε την πολιτική.

Κεντρικός στόχος μας είναι: Ισχυρή ανάπτυξη σε όλη τη Χώρα, για όλη την κοινωνία. Βάζουμε ψηλά τον πήχυ των προσπαθειών μας. Στοχεύουμε ετήσιους αναπτυξιακούς ρυθμούς, πάνω από το 5%.

– Βασικές επιδιώξεις μας είναι:

- Η αύξηση των θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος της πρώτης τετραετίας.

- Η σύγκλιση, μέσα σε μία δεκαετία, των μισθών και των συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Η σταδιακή αύξηση του ΕΚΑΣ από τα 140 ευρώ που είναι σήμερα, στα 230 ευρώ.

- Η παροχή κρατικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Μέριμνας, της Ασφάλειας.

Και κάτι ακόμη:

- Η ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Το χρωστούμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

Η ισχυρή ανάπτυξη έχει δύο βασικές προϋποθέσεις:

– Τη δημοσιονομική εξυγίανση και

– Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ξεκινούμε με πλήρη δημοσιονομική απογραφή και προχωρούμε στη δημοσιονομική εξυγίανση, με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές:

1ον: Με τη μετάβαση σ΄ ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και λιγότερο δαπανηρό, που να διασφαλίζει σταθερούς κανόνες, κοινούς για όλους. Ένα Κράτος χωρίς γραφειοκρατία, με κωδικοποιημένη νομοθεσία και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

2ον: Με τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών και την εξάλειψη της σπατάλης, ώστε να μειωθούν οι φόροι στην παραγωγική δραστηριότητα και να υπάρξει ανακατανομή δαπανών υπέρ της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Μέριμνας, του Περιβάλλοντος, των υποδομών.

3ον: Με την εμπέδωση μιας νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση των πόρων και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών ελέγχου των κρατικών δαπανών.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στο σημερινό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας. Σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό χώρο επενδύσεων. Για τον σκοπό αυτό προωθούμε:

– Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ.

– Απελευθέρωση των αγορών και γνήσιες αποκρατικοποιήσεις.

– Τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση.

– Αναδιαμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου και παροχή κινήτρων για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες.

– Δραστικό περιορισμό του χρόνου και των διαδικασιών, για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

– Ενίσχυση της έρευνας και υποστήριξη της συνεργασίας των επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και Α.Ε.Ι.

Παράλληλα:

– Παρέχονται στους Ο.Τ.Α. κίνητρα και δυνατότητες εφαρμογής προγραμμάτων για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων.

– Ενισχύεται ο Ο.Π.Ε. και αναβαθμίζεται η Οικονομική Διπλωματία. Δημιουργούνται, στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού μόνιμοι οίκοι «Τα σπίτια της Ελλάδος›, για την προβολή των προϊόντων, του τουρισμού και του πολιτισμού μας.

– Παρέχονται ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα.

– Συγκροτείται δίκτυο επικοινωνίας με τους ομογενείς, για τη δημιουργία στις χώρες που ζουν, εισαγωγικών επιχειρήσεων ελληνικών προϊόντων.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Βασικός στόχος της Νέας Οικονομικής Πολιτικής είναι η εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Παρουσιάσαμε συγκροτημένο και υπεύθυνο πρόγραμμα για την επανίδρυση του κράτους. Από το α’ εξάμηνο...

– Θέτουμε σε εφαρμογή Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς.

– Θεσμοθετούμε ενιαίο νομικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

– Οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνονται, είτε με διακρατικές συμφωνίες, είτε με διεθνείς διαγωνισμούς.

– Συγκροτούμε Επιτροπή Ελέγχου για τις αναθέσεις έργων και προμηθειών του Δημοσίου.

– Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε την ανεξαρτησία και τον ρόλο όλων των εποπτικών ρυθμιστικών αρχών.

– Αναβαθμίζουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θέτουμε επικεφαλής της πρόσωπα αυξημένου κύρους, ώστε να λειτουργεί ως πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή.

– Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη του Χρηματιστηρίου στα ευρωπαϊκά δίκτυα, με πλήρη εναρμόνιση της λειτουργίας του στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση του κύρους του Χρηματιστηρίου και της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Εγκλήματα, όπως αυτά που διαπράχθηκαν την περίοδο από το καλοκαίρι του ’99 μέχρι το 2000, δεν πρόκειται να επαναληφθούν ποτέ.

– Εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, με στόχο τη αποκρατικοποίησή τους. Εξαίρεση αποτελεί η Αγροτική Τράπεζα, η οποία, εξυγιαίνεται και παραμένει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Όπως, για πολλά χρόνια, υποστηρίζουμε, το φορολογικό σύστημα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Προωθούμε, μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο ένα σύστημα, σταθερό, απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό, με διαφάνεια στους ελέγχους.

– Μειώνονται, σταδιακά, οι φορολογικοί συντελεστές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

– Μειώνεται στο 25% ο συντελεστής φορολογίας των αδιανέμητων κερδών για τις Α.Ε., Ε.Π.Ε., κοινοπραξίες επιτηδευματιών, αστικές εταιρείες, συμμετοχικές εταιρείες, αφανείς εταιρείες, συνεταιρισμούς και ενώσεις.

– Μειώνεται στο 20% ο συντελεστής φορολογίας για τις Ο.Ε., Ε.Ε., δικηγορικές και συμβολαιογραφικές Εταιρείες.

– Μειώνεται στο μισό η προκαταβολή του φόρου για τις νέες επιχειρήσεις.

– Καταργείται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, και θεσπίζεται, για τα νέα κτίσματα, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

– Αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό για το φόρο κληρονομιάς από τα 20.000 ευρώ στα 80.000 ευρώ.

– Περιορίζεται (σε ένα μικρό δειγματοληπτικό ποσοστό) ο φορολογικός έλεγχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον τα φορολογητέα κέρδη τους υπερβαίνουν αυτά που προκύπτουν από τον μοναδικό συντελεστή.

– Αναθεωρείται και απλοποιείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και καταργείται η απόρριψη των βιβλίων των επιχειρήσεων για τυπικούς λόγους.

– Αυξάνεται η αυστηρότητα των ποινών, σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

– Αναβαθμίζεται το TAXIS, ώστε να γίνονται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές των φορολογούμενων με το Δημόσιο και να εντοπίζεται, με απρόσωπο τρόπο, η φοροδιαφυγή.

– Καταργείται το ΣΔΟΕ με τη σημερινή μορφή του και δημιουργείται νέο όργανο πλήρως εξοπλισμένο για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθοριστικό ρόλο, στην αναπτυξιακή διαδικασία, ασκούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές, άλλωστε είναι η ραχοκοκκαλιά της Οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό προβλέπονται πολιτικές για:

– Την ευχερέστερη πρόσβασή τους σε κεφάλαια και τεχνογνωσία.

– Την ενίσχυση τους με ειδικά κίνητρα και προγράμματα για τη χρήση νέων τεχνολογιών.

– Τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσής τους, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η κατάργηση του χαρτόσημου κερδών, η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις, η επέκταση και σε αυτές των φορολογικών κινήτρων απασχόλησης, η φορολόγηση με βάση τα λογιστικά τους βιβλία.

– Η Νέα Οικονομική Πολιτική, που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

– Εφαρμόζουμε Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική.

– Εγκαινιάζουμε (σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει) Επιθετική Αγροτική Πολιτική.

– Δίνουμε ξεχωριστή θέση στην ενίσχυση της Τουριστικής Βιομηχανίας μας. Με την επανασυγκρότηση του Υπουργείου Τουρισμού και την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ για?

- Να αξιοποιήσουμε τους εκατοντάδες θύλακες ανάπτυξης σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

- Να αναδείξουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

- Να αναπτύξουμε νέες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μεταβληθεί σε διεθνές Τουριστικό, Ναυτιλιακό, Τραπεζικό, Εκπαιδευτικό, Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο.

ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η Νέα Οικονομική Πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική πολιτική. Γιατί όλοι οι πολίτες δικαιούνται μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη. Γιατί, σε τελική ανάλυση, η οικονομική και κοινωνική πολιτική, δεν μπορεί παρά να υπηρετούν ένα και μόνο στόχο: Τον άνθρωπο. Πιστεύουμε ότι η ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα σημαίνει μια δυναμική κοινωνία συμμετοχής, συνοχής και αλληλεγγύης. Σημαίνει ισχυρούς Ελληνες. Τόσο το οικονομικό, όσο και όλα τα άλλα προγράμματά μας προσφέρουν νέες δυνατότητες και περισσότερες επιλογές σε όλους τους Ελληνες. Οι άξονες της πολιτικής μας αποτελούν τα στέρεα θεμέλια για ένα πραγματικά ανθρώπινο κράτος, για μια ουσιαστικά κοινωνική πολιτική. Στις άμεσες προτεραιότητές μας θέτουμε:

– Πρώτον: Την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας σε όλους. Ιδρύουμε ενιαίο Φορέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δημιουργούμε Αστικά Κέντρα Υγείας, προχωρούμε στην καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού.

– Δεύτερον: Την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, με αύξηση των κρατικών δαπανών στο 5%, ώστε να παρέχονται σε όλους τους νέους οι ίδιες ευκαιρίες για υψηλού επιπέδου μόρφωση.

– Τρίτον: Την ενίσχυση και εξυγίανση της λειτουργίας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον τους. Δέσμευση για τη νέα διακυβέρνηση είναι η αύξηση της σύνταξης κάθε αγρότισσας και κάθε αγρότη από τα 200 που είναι σήμερα, στα 330 ευρώ μέσα στην πρώτη τετραετία.

– Τέταρτον: Τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και κοινωνικά αδύναμων. Συγκροτούμε για τον σκοπό αυτό Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Μέριμνας, το οποίο θα χρηματοδοτείται από ειδικό κωδικό του Προϋπολογισμού. Σκοπός μας είναι η στοχευμένη κοινωνική μέριμνα. Για τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους απεξαρτημένους που ζητούν μια ακόμη ευκαιρία, για να ενταχθούν στην παραγωγική δραστηριότητα και στο κοινωνικό σύνολο.

– Πέμπτον: Τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των πολύτεκνων, της εργαζόμενης μητέρας. Για τον σκοπό αυτό, ανάμεσα στ' άλλα...

- Με έναν από τους πρώτους νόμους της νέας διακυβέρνησης προχωρούμε στον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης, της οικογένειας με τρία παιδιά.

- Τροποποιούμε τις σημερινές ρυθμίσεις, ώστε οι άνεργοι νέοι και νέες, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, προκειμένου να παρατείνεται η φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

– Έκτον: Την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που αποτελούν τη μόνιμη ασθένεια της Οικονομίας μας και διαβρώνουν τα εισοδήματα. Δίνουμε έμφαση στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, με την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την απελευθέρωση των αγορών.

Παράλληλα, προωθούμε μέτρα για ...

- Τη στήριξη των ενώσεων καταναλωτών.

- Τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και την αναμόρφωση του κυκλώματος της διακίνησής τους.

- Την έγκαιρη και ουσιαστική κάλυψη των αγροτικών ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται εντός τριμήνου και σε περίπτωση καθυστέρησης να καταβάλλονται έντοκα.

– Έβδομον: Την οριστική λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια, ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με ευθύνη των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και διαιωνίζεται, παρόλο ότι ασκήσαμε 45 παρεμβάσεις στη Βουλή και καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου, την οποία απέρριψε η Κυβέρνηση και το ‘’σύστημα ΠΑΣΟΚ’’.

– Όγδοον: Την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Η πολιτική μας συνοψίζεται στο τρίπτυχο ‘’εκπαίδευση – νέα ανάπτυξη – νέες θέσεις δουλειάς’’.

Σε τελική ανάλυση, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σημαίνει σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Σημαίνει, πάνω απ’ όλα, νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες δουλειές. Και όλα αυτά, αποτελούν τον κεντρικό, τον βασικό στόχο της πολιτικής μας.

Συμπληρωματικά το πρόγραμμά μας προβλέπει:

– Οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μπορούν να παρέχουν κοινωνικό έργο (φύλαξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, κ.λπ.) με μερική ή πλήρη απασχόληση. Το κράτος, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα καλύπτει τις απαιτούμενες πρόσθετες δαπάνες για την ασφαλιστική κάλυψη και το κατώτατο ημερομίσθιο που προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

– Επιδότηση του ύψους των εργοδοτικών εισφορών κατά το 50% και για δύο έτη για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους.

– Επιδότηση του ύψους εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες. Η επιδότηση θα διαρκεί για ένα έτος και για κάθε τέκνο.

– Επιδότηση του ύψους των εργοδοτικών εισφορών κατά το 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους, 55 ετών και άνω, και για δύο έτη.

– Διπλασιασμός του ποσού που δίνεται σε ειδικές κατηγορίες ανέργων για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

– Αύξηση του χρόνου επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να απασχολήσουν μακροχρόνια ανέργους, πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες, αποφυλακισμένους, απεξαρτημένους, κ.α.

– Συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.

– Παράλληλα, εισάγουμε ένα νέο πρόγραμμα για να στηρίξουμε τους άνεργους νέους πτυχιούχους μας. Οι νέες και οι νέοι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων μας, εφόσον είναι άνεργοι, θα εντάσσονται σε ειδικό Πρόγραμμα στήριξης του ΟΑΕΔ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

Να σας πω κάτι, έτσι απλά όπως το νοιώθω; Είμαι πολύ περήφανος για το Οικονομικό μας Πρόγραμμα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτή τη δουλειά, γιατί με τρόπο ρεαλιστικό, συγκροτημένο και υπεύθυνο οδηγεί στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Νέα Οικονομική Πολιτική, που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε από τις 8 του Μάρτη, αποτελεί βασικό αίτημα της Νέας Εποχής. Αίτημα μιας πλατειάς κοινωνικής συμμαχίας, που οδηγεί την Πατρίδα μας σ’ ένα νέο κεφάλαιο, σιγουριάς και αισιοδοξίας. Η Νέα Πολιτική είναι η γέφυρα για μια νέα καλύτερη Ελλάδα με δυναμική κοινωνία και ισχυρούς πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία, η Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών εγγυάται μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή. Ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα, με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέα αντίληψη, νέα δυναμική.

Είμαστε μαζί, στην ίδια προσπάθεια γιατί έχουμε ένα όραμα για την Ελλάδα που αγαπούμε και ταχθήκαμε να υπηρετούμε. Είμαστε μαζί, γιατί μας δένει μια σχέση εμπιστοσύνης, συνεννόησης, σύνθεσης, συναίνεσης. Είμαστε μαζί, γιατί αρνηθήκαμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας, αρνηθήκαμε να συμβιβαστούμε με συμφέροντα που θέλουν να απομυζούν τους πόρους και να σκοτώνουν τα οράματα ενός ολόκληρου λαού. Είμαστε μαζί, γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες των ανθρώπων αυτού του τόπου. Γιατί θέλουμε τους Έλληνες ισχυρούς σε μια δυναμική και περήφανη Πατρίδα. Είμαστε μαζί, για να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα των απλών ανθρώπων, που κουράστηκαν από τις ψεύτικες υποσχέσεις, τη διάψευση των προσδοκιών τους, το γκρέμισμα των ελπίδων τους. Είναι μαζί μας χιλιάδες πολίτες, που κάποτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, αλλά αρνούνται να διαιωνίσουν τη συντήρηση του κατεστημένου. Είναι μαζί μας οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας, που απαιτούν μια νέα προοπτική. Είναι κοντά μας άνθρωποι, που κρατούσαν αποστάσεις από την πολιτική και δίνουν τώρα το παρόν στην αλλαγή σελίδας. Τους ευχαριστούμε και τους διαβεβαιώνουμε ότι το πρόγραμμά μας είναι συμφωνία τιμής με τον καθένα χωριστά. Τους ευχαριστούμε και τους διαβεβαιώνουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το κοινό όραμά μας, για την Ελλάδα που αλλάζει».