Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις απέσπασε η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε εικονική δίκη στο αεροπορικό δίκαιο καθώς και σε διαγωνισμό εικονικής δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, Πομπηία.
Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις απέσπασε η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε εικονική δίκη στο αεροπορικό δίκαιο καθώς και σε διαγωνισμό εικονικής δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, Πομπηία.
Ειδικότερα, η Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών απέσπασε το βραβείο του καλύτερου γραπτού υπομνήματος εναγομένου παγκοσμίως (memorial for the respondent) και την τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τη συνηγορία εναγομένου (pleading for the respondent), μεταξύ 22 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο που διεξήχθη στο Πεκίνο.
Οι σπουδαστές σημείωσαν σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Γιώργου Κυριακόπουλου, Λέκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η επιτυχία αυτή των φοιτητών της Νομικής Σχολής συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων διακρίσεων που, κατά καιρούς, έχει αποσπάσει ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, έχοντας ήδη δημιουργήσει σπουδαία παράδοση.
H Νομική Σχολή συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό, με γνωστικό πεδίο το Αεροπορικό Δίκαιο, ο οποίος διοργανώνεται από το Sarin Memorial Legal Aid Foundation (Ινδία) σε συνεργασία με το International Institute of Air and Space Law του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία).
Η υπόθεση αφορούσε την καταστολή εγκληματικών πράξεων επί αεροσκαφών εν πτήσει, ήταν δε εξαιρετικά επίκαιρη, μετά την όλως πρόσφατη τροποποίηση της Σύμβασης του Τόκυο του 1963 για τις παραβάσεις και άλλες παράνομες πράξεις που τελούνται επί αεροσκαφών.
Την ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτέλεσαν οι φοιτήτριες Λαμπρινή Πλιάτσικα, Ελένη Μαυρουδή και Όλγα Κούτσικα (προπτυχιακές φοιτήτριες), οι οποίες, σημειωτέον, γράφουν ήδη λαμπρή παράδοση στα χρονικά τέτοιων διαγωνισμών, αφού, και κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, είχαν συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος της IASLA (International Air and Space Law Academy) και είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ενώ τους απονεμήθηκε το βραβείο των καλύτερων γραπτών υπομνημάτων παγκοσμίως.
Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο συνεπικούρησαν στην προετοιμασία της ομάδας η Στυλιανή Κουργιαντάκη, ΠΜΣ Διεθνών Σπουδών, και η Θεοδώρα-Ηλιάννα Παπαχαραλάμπους, προπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος, επίσης, της περυσινής ομάδας στον Διαγωνισμό της ΙASLA.
Τρόπαια
Εξάλλου, για έκτη συνεχή χρονιά η Νομική Αθηνών επέστρεψε με τρόπαια από τον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (3ο βραβείο ομάδας και 1ο ατομικό) που διεξήχθη στην Καμπανία της Ιταλίας, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων του Καίμπριτζ, Οξφόρδης, Νεάπολης, Λιέγης, Tübingen, Trier, Βιέννης και Αθήνας.
Τη Νομική Σχολή Αθηνών εκπροσώπησαν οι φοιτητές Παναγιώτα Κονδύλη (επί πτυχίω), Ειρήνη Λέντη (8ο εξάμηνο), Μαριάννα Μανέτα (επί πτυχίω), Μιχάλης Χαϊντούτης (2ο εξάμηνο). Στην προετοιμασία τους, υπό την εποπτεία της Επ. Καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου, συνέδραμε η επί πτυχίω φοιτήτρια Αριάννα Φλώρου.
«Πολύτιμη υπήρξε ιδίως η συνδρομή της Αρτεμισίας Παπαδάκη, παλαιότερης νικήτριας του διαγωνισμού, Δικηγόρου Αθηνών, η οποία επιλέχθηκε επίσης από τους διοργανωτές μεταξύ των κριτών» σημειώνει το ΕΚΠΑ.
Το θέμα του πρακτικού εκτυλισσόταν στην Καμπανία, πριν από και μετά την ανάκτηση της Ιταλίας απο τον Ιουστινιανό, εγείροντας ζητήματα εφαρμοστέου δικαίου μεταξύ περισσότερων κωδικοποιητικών έργων της περιόδου, που απαιτούσαν συνδυασμό νομικών και ιστορικών γνώσεων.
Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν στα αγγλικά, αγορεύοντας ως δικηγόροι των εναγόντων και εναγομένων σε μία αγωγή κληρονομικού δικαίου και μία διεκδικητική αγωγή ακινήτου. Πηγή έμπνευσης των πραγματικών γεγονότων και νομικών ζητημάτων υπήρξε υπόθεση που απασχόλησε πρόσφατα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας.
Στον μικρό τελικό το Πανεπιστήμιο Αθηνών επικράτησε της Οξφόρδης, κατακτώντας το τρίτο βραβείο, ενώ την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα κατέλαβαν η διοργανώτρια Νομική Σχολή της Νεάπολης και το Καίμπριτζ. Στην Παναγιώτα Κονδύλη απονεμήθηκε, από κοινού με φοιτητή του Καίμπριτζ, λόγω ίσης βαθμολογίας, το 1ο βραβείο καλύτερου ρήτορα "The Clifford Chance Best Oralist Award".
Ο τελικός του διαγωνισμού, στον οποίο μετείχαν ως κριτές Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια του Trier, Σαντιάγκο Χιλής, Οξφόρδης και Λιέγης, υπό την προεδρία της η Επ. Καθηγήτριας Α. Δημοπούλου, διεξήχθη στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, αναβιώνοντας το Ρωμαϊκό Δίκαιο στο φυσικό του περιβάλλον και προσδίδοντας ιδιαίτερο συμβολισμό στις αγορεύσεις των φοιτητών, που τίμησαν επάξια την μακρά παράδοση της δικανικής ρητορικής.