Στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές της τεχνικής εταιρείας «Μηχανική Α.Ε.» με τις οποίες ζητάει να ακυρωθούν πιστοποιητικά που εξέδωσε το ΕΣΡ, και με τα οποία βεβαιώνεται ότι δεν συντρέχει ασυμβίβαστο για βασικούς μετόχους ή στελέχη εταιρειών και κοινοπραξιών με τις οποίες το ελληνικό δημόσιο σύναψε συμβάσεις εκτέλεσης δημοσίων έργων.
Ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Χ. Ράμμος, υποστήριξε ότι οι υποθέσεις πρέπει να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) καθώς τίθεται θέμα σύγκρουσης μεταξύ του ελληνικού Συντάγματος και του επίμαχου νόμου με κοινοτικές Οδηγίες. Οι τελευταίες, κατά τον εισηγητή, δεν προβλέπουν δυνατότητα αποκλεισμού όσων συμμετέχουν σε δημόσιο διαγωνισμό για τους λόγους του ασυμβίβαστου που αναφέρονται στον Ν. 3021/2002 και στο άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος.
Σε περίπτωση δε που η πρόταση αυτή δεν γίνει δεκτή από το Τμήμα του ΣτΕ, τότε, ανέφερε ο κ. Ράμμος πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακυρώσεως της προσφεύγουσας τεχνικής εταιρείας, λόγω της μερικής αντισυνταγματικότητας του Ν. 3021/2002 και της έλλειψης έκθεσης ειδικού επιστήμονα για την αξιολόγηση του ελέγχου της οικονομικής αυτοτέλειας του συγγενούς σε σχέση με τον ιδιοκτήτη ή βασικό μέτοχο.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ