Απόψεις
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 14:04

Συμβαίνει και εις Παρισίους...

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, λίγους μήνες πριν από την παράδοση της σκυτάλης της Κυπριακής Προεδρίας, μέσα από τις σελίδες της «Χαραυγής», απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι αφαιμάσσει τα ταμεία συντάξεων CΥΤΑ, ΑΗΚ και Αρχής Λιμένων, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
 [email protected]

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, λίγους μήνες πριν από την παράδοση της σκυτάλης της Κυπριακής Προεδρίας, μέσα από τις σελίδες της «Χαραυγής», απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι αφαιμάσσει τα ταμεία συντάξεων CΥΤΑ, ΑΗΚ και Αρχής Λιμένων.

«Εμείς απευθυνθήκαμε στους ημικρατικούς οργανισμούς για να στηρίξουμε το κράτος με δάνειο από τα αποθεματικά τους. Δεν στερήσαμε τους οργανισμούς από κεφάλαια για επενδύσεις και αναπτύξεις. Αντίθετα. Αυτή την ώρα που το κράτος μας περνά δύσκολες στιγμές ήταν φυσιολογικό να απευθυνθούμε σ’ αυτούς και θεωρούσαμε φυσιολογικό να ανταποκριθούν θετικά, όπως τελικά έκαναν παρά τους δισταγμούς και τις αντιρρήσεις ορισμένων».

Ο Χριστόφιας δεν ανακάλυψε τον εσωτερικό δανεισμό. Ο αριστερός πρώην πρόεδρος ανακάλυψε, όμως, τις «αντιδράσεις ορισμένων», των εργαζομένων, που εκφράζουν την αγανάκτησή τους, καθώς ο δανεισμός από το Ταμείο Συντάξεων «γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση των μελών του και εκτός από ηθικά απαράδεκτος, είναι και παράνομος, χρησιμοποιώντας μεθόδους ψυχολογικού εξαναγκασμού, θέτοντάς μας ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος “ή δίνουμε τα λεφτά ή το κράτος θα χρεοκοπήσει”».

Η ιστορία της Κύπρου είναι γνωστό πως έληξε. Η ελληνική έχει πολλά επεισόδια. «Ο δανεισμός είναι βραχυχρόνιος» επιχειρεί να καθησυχάσει τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. «Να μην υπάρχουν φοβίες» είπε.

Το κακό με τις φοβίες είναι ότι δεν εξαφανίζονται, όπως θεωρεί η αρμόδια υπουργός πως συμβαίνει με τους πρόσφυγες. Ο επί του προϋπολογισμού δεν μιμήθηκε τη συνάδελφό του στη διευκρίνιση «εγώ ελέγχω την είσοδο, όχι την έξοδο», αλλά ενημέρωσε ότι οι εταίροι τη συγκεκριμένη επιλογή την είχαν προτείνει εδώ και καιρό.

Μάλιστα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, είπε ότι συμβαίνουν και αλλού, όπως π.χ. στην Ολλανδία.

Μόνο που η Χάγη δεν «έχει πρόβλημα στενότητας και απρόσμενα γεγονότα». Μικρές και μεγάλες Ολλανδέζες είναι καλυμμένες. Με εμπιστοσύνη.