Σαμπάνιες ηλικίας τουλάχιστον 170 ετών, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στον βυθό της βόρειας Βαλτικής και μελετήθηκαν από επιστήμονες, φαίνεται πως διατηρούν τη χημική τους σύνθεση και τη γεύση τους, με τη θάλασσα τελικά να αποτελεί μία πολύ καλή… σαμπανιέρα.
Σαμπάνιες ηλικίας τουλάχιστον 170 ετών, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στον βυθό της βόρειας Βαλτικής και μελετήθηκαν από επιστήμονες, φαίνεται πως διατηρούν τη χημική τους σύνθεση και τη γεύση τους, με τη θάλασσα τελικά να αποτελεί μία πολύ καλή… σαμπανιέρα.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοχημείας τροφίμων Φιλίπ Ζαντέ του Πανεπιστημίου της Ρενς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν γευσιγνωσία και χημική ανάλυση σε τρία από τα συνολικά 168 μπουκάλια σαμπάνιας του 19ου αιώνα, που είχαν βρεθεί το 2010 σε ναυάγιο στο φινλανδικό αρχιπέλαγος.
Αν και οι ετικέτες είχαν πια καταστραφεί, οι επιστήμονες - με βάση τις ενδείξεις στους φελλούς - βεβαίωσαν ότι μερικές από τις σαμπάνιες προέρχονταν από τον γνωστό γαλλικό οίκο Veuve Clicquot Ponsardin (VCP), αλλά και άλλους οίκους (Heidsieck και Juglar).
Όπως διαπιστώθηκε, η σαμπάνια όχι μόνο είχε πολύ παρόμοια σύνθεση με τη σύγχρονη γαλλική σαμπάνια, αλλά διατηρούσε και εξίσου καλή γεύση, με την περιεκτικότητα της σε σάκχαρα πάντως να είναι αρκετά μεγάλη, χάρη στην προσθήκη σταφυλιών πριν την εμφιάλωση.
Η «ζαχαρένια» σαμπάνια ήταν χαρακτηριστική για τις γευστικές προτιμήσεις εκείνης της εποχής, ενώ επίσης, η σαμπάνια του 19ου αιώνα, όπως έδειξε η χημική ανάλυση, περιείχε περισσότερα μέταλλα (σίδηρο, χαλκό, άλατα κ.α.) σε σχέση με τις σημερινές.
Η παλαίωσή της είχε γίνει σε ξύλινα βαρέλια επί έξι έως οκτώ μήνες, με την αυξημένη παρουσία μετάλλων να οφείλεται είτε στα σιδερένια καρφιά των ξύλινων βαρελιών, είτε σε σιδερένια όργανα που χρησιμοποιούνταν τότε από τους οινοποιούς.
Οι επιστήμονες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πόσο καλά το κρασί είχε διατηρηθεί στο βυθό, σε βάθος άνω των 50 μέτρων, με το σκοτάδι του βυθού και τη συνεχώς χαμηλή θερμοκρασία των δύο έως τεσσάρων βαθμών να αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την αργή παλαίωσή του.
Ήδη μερικοί σύγχρονοι οινοποιοί πειραματίζονται με την παλαίωση μπουκαλιών κρασιού μέσα σε θαλασσινό νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Πιθανότατα, πρόκειται για την παλαιότερη σαμπάνια που έχει ποτέ δοκιμαστεί, αλλά όχι και για το παλιότερο κρασί, καθώς το 2009 ο οίκος Perrier-Jouet άνοιξε ένα κρασί που φύλαγε στα κελάρια του επί 184 χρόνια.
Ένα μπουκάλι σαμπάνιας από το ναυάγιο της Βαλτικής πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί 15 χιλιάδων ευρώ το 2012, ενώ ένα άλλο είχε πιάσει την τιμή - ρεκόρ των 30 χιλιάδων ευρώ το 2011.
Πηγή: ΑΜΠΕ